Персоналът в туризма е кът, а безработицата намалява

484
Персоналът в туризма е кът, а безработицата намалява

С 2300 души са по-малко регистрираните безработни в Бургаска област през април спрямо март тази година.

Това съобщи Пенка Кирилова, директор на Регионалната служба по заетостта. Намалението е характерно за този месец на годината предвид голямото предлагане на работни места преди всичко в сферата на туризма.

Иззеха 600 литра нелегална ракия, предназначена вероятно за заведения по морето

Мобилна митническа група е открила 600 литра нелегална ракия в айтоското село Съдиево, съобщиха от Агенция „Митници”. Алкох...

Равнището на безработица в края на април е 6,7 %, което нарежда Бургаска област на четвърто място по ниска безработица в страната след София-столица, Габрово и Варна.

В регионален мащаб община Бургас е с най-ниско равнище на безработица – 2,2 %. Следват Поморие с 4,7 %, Несебър – 5,1 %, Приморско – 5,2 %, Карнобат – 6,6 % и т.н.

Близо 4000 са обявените работни места в бюрата по труда в областта. Две трети от тях са в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. Въпреки това изключително трудно е намирането на персонал за сезона в туризма. Вероятно основаната причина е нивото на заплащането, което обаче не се обявява в бюрата по труда, пише Topnovini.bg.

В графата за възнаграждението работодателите обикновено пишат „по договаряне“. По този начин хората, които биват насочвани от трудовите посредници, не научават размера на заплатата, преди да се срещнат с работодателите. От своя страна последните нарочно не обявяват реалните надници, които предлагат на служителите, защото ги осигуряват на по-нисък праг.

В Бургас се оплакват от мародери

Английското семейство, което потърси помощ от стихията и беше настанено за два дни в дома за стари хора в Бургас, е било ограбено от ма...

Златомира Гаджерукова от Бюрото по труда в Бургас информира, че в края на април регистрираните безработни само за община Бургас е 4495, което е намалението с 12.85 %. Равнището на безработицата за бюрото по труда за април е 5.11 %, което е намаление с 0.66 % спрямо март.

Младежите до 29 години са 14.24 % от общия брой безработни. Най-висок дял на хората без препитание се пада на тези със средно образование.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас