Природните ни забележителности изместват попфолк певиците от ученическите тетрадки

13867
Природните ни забележителности изместват попфолк певиците от ученическите тетрадки
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Остават броени дни до началото на офанзивата за купуване на пособия за новата учебна година. Стартът на голямото пазаруване обикновено се дава след първата родителска среща. На нея учителите обясняват кои са най-важните пособия, според изискванията и учебниците, по които ще преподават. За бургаските училища обикновено срещите започват от 4 септември.

Actualno.com разговаря с Елеонора Костадинова, която работи дълги години в книжарница:“Всяко училище има конкретни изисквания, дори какви цветове да бъдат папките за цветните моливи и флумастерите. Децата си носят списъци, от които разбираме колко броя тетрадки им трябват, с какви редове, според това в кой клас са“.

По отношения на изискванията за ученическите допълнения, Елеонора Костадинова не е забелязала големи промени в последните години. Освен за четене и писане се купуват дъски за рисуване и материали за приложните предмети.

Средно цената на един такъв списък е 60 - 70 лева. Той обаче може да се променя, защото много родители държат материалите да бъдат на определена марка или производител на ученически пособия. Това обикновено води до по-големи разходи. Макар, че много деца искат от по-качествените стоки, често родителите не могат да си позволят подобен разход.

Хубавото е, че учениците ползват от материалите, закупени през септември, почти през цялата година, като разбира се винаги могат да се направят малки допълнения. Обикновено не достигат тетрадки и пособия за писане. Вторият срок е времето, когато става ясно и се купуват липсващите материали.

„Има мода и при учебните пособия, която се променя. Търсят се марки, корици с различни изображения на тях. Този, който зарежда книжарницата, също влияе на вкуса на децата. Затова избягвам да вземам тетрадки, които са с фолк певици на кориците. Избирам други, с изображения, които например показват различни кътчета от страната. Серията „България“ е такава и виждам, че децата много се впечатляват“, добавя Елеонора.

Actualno.com разговаря и с майка на третокласник, който живее в Лондон. Оказва се, че в английските държавни училища повечето неща са безплатни за малките ученици. Това се отнася за тетрадки, книжки и всичко свързано с учебния процес. В края на учебната година част от тях се връщат и остават са следващите класове. Това, което родителите трябва да купят, е задължителната униформа, която струва около 80 паунда. Включва обувки, панталони или поли, които трябва да са повече от един чифт, за да могат да се сменят.

В очакване на първия звънец, деца, родители, учители и много институции впрягат сили, за да започне учебната година с радост, а не с проблеми. Actualno.com ще продължи темата с новите моменти, които тази година ще бъдат наложени в училищата, с представители на Регионален инспекторат по образованието в Бургас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com