Прокуратурата се самосезира за новия сарай на Доган

4072
Прокуратурата се самосезира за новия сарай на Доган
Снимка: БГНЕС

Окръжната прокуратура в Бургас е започнала проверка относно новоизградена сграда в имот на територията на парк "Росенец" и забраната за влизане на територията на имота, което пречи на достъпа до държавното пристанище. Става въпрос за сграда, която е определяна като новия сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

По случая Окръжна прокуратура-Бургас е възложила извършването на проверка от Областната дирекция на МВР за изясняване налице ли са извършени нарушения.

"Биволъ": Има нарушения на закона за новия сарай на Доган в Бургас

Съвсем скоро новият „сарай” на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парка „Росенец” ще бъде официално завъ...

Според разследващия сайт "Биволъ" новият дворец на Доган е построен с лоши кредити от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Строител на сарая е фирма „Хермес Солар” ООД, като дружеството присъства с два кредита в списъка на синдиците за кредитни сделки с КТБ, по които не са договорени обезпечения или са договорени обезпечения на стойност по-ниска от размера на усвоения кредит. Кредитите за 6 000 000 евро и 3 500 000 евро. Кредитът за 6 млн. евро е предоговарян, посочват синдиците. „Биволъ” казва, че по първия кредит дружеството е има просрочени 100 000 лева лихви, а по втория – 50 хил. лева. Според Търговския регистър в момента собственик на капитала е Център за високи технологии „Хермес” ЕООД, но от „Биволъ” казват, че „Хермес Солар” е била собственост на Хайрие Хаджийска – секретарка на личния помощник на Доган Ахмед Емин, който загина при крайно подозрителни обстоятелства. Хаджийска обаче е прехвърлила дяловете си в „Хермес Солар”. Проектант е арх. Калин Тихолов – човекът, който не можа да стане министър на инвестиционното проектиране в кабинета „Орешарски” и който е основен участник в „Дюнигейт” и парк „Странджа”.

Мястото, на което се издига „сараят”, е нос „Чукалята” в Бургаския залив. Това е бивша военна база на Гранични войски, като мястото е специално избрано заради стратегическото си положение. Тази територия е и най-близката брегова ивица до единствения остров Св. Анастасия, от където островът се снабдява с ток и вода. Островът е снабден с морски фар, указващ подхода на корабите и сам по себе си е от фундаментално значение, заради местоположението си, за националната сигурност на България.

Точно до новата придобивка на Доган се намира пристанище „Росенец”. Пристанището е дадено на концесия на „Лукойл”. То се охранява много строго, като „Биволъ” твърди, че българската държава няма практически контрол върху случващото се там.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com