X
 
 

Раздават презервативи и валентинки по бургаските кафенета и нощни заведения

553 0
Раздават презервативи и валентинки по бургаските кафенета и нощни заведения
Снимка: iStock/Guliver
Всяка година на 14 февруари РЗИ-Бургас се включва с различни инициативи в Националната антиспин кампания. "Любов без риск“ е мотото на кампанията тази година. Празникът се свързва с правото на всеки човек да бъде информиран, да получи добра сексуална култура и да се насочи вниманието на младите хора върху сексуално-преносимите инфекции и безопасния секс.

Една от инициативите е анкетно проучване за нивото на здравните знания сред 168 ученици на възраст от 16 до 17 години в Бургас. Учениците са отговаряли на въпроси свързани със сексуалното общуване, тяхните знания и опит по темата.

Резултатите от анкетата показват, че учениците все още са уязвима група, склонни да поема сексуални рискове след употреба на алкохол и наркотици. Тяхното поведение може да бъде изложено на риск от ХИВ/СПИН и болести, предавани по полов път, затова е необходимо да притежават знания относно инфекцията.

Друго събитие посветено на 14 февруари е безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН с бързи тестове.

Днес Вирусологична лаборатория е отворена за всеки желаещ да провери своя ХИВ статус. Изследването се извършва в кабинета в РЗИ-Бургас на улица „Александровска“ 120.

През целия ден служители на РЗИ-Бургас, ученици и учители ще раздават информационни материали, предпазни средства и червени лентички по бургаските училища. Паралелно с това ще се изнасят лекции, беседи, дискусии и прожекцията на филма „Ти гониш“. Доброволци от БМЧК, Общински младежки клуб „J.J.Cool A“ и служители на РЗИ-Бургас ще раздават кондоми и валентинки по бургаските кафенета и нощни заведения.

По данни на Глобалната програма по СПИН в света близо 38 милиона души живеят с ХИВ/СПИН. Времето в което живеем изисква любовта и доверието да вървят ръка за ръка.

 

 

Actualno.com

Етикети: