X
 
 

Само безработицата в София е по-ниска от тази в Бургас

2462 0
photo of Само безработицата в София е по-ниска от тази в Бургас
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"
Интересът към учителската професия е налице и се повишава, показват данните на Бюро по труда в Бургас за месец август.

С поред директора на „Бюро по труда“ Живко Янакиев, 29 души повече в сравнение с август миналата година, са започнали работа в тази област. Това е свързано с многото обявени учителски места и с предприетата кампания от страна на местните органи, която е свързана с желанието за подмладяване на учителските състави.

Август е един от последните месеци със сезонна заетост. Това е причината новорегистрираните безработни да са 523 души. В сравнение 2018 година безработицата е на същото равнище. Хората започналите работа са 226 души.

Бургаска област се оказва на второ място след София по ниска безработица. Тук тя е 2,8 процента, в София 1,8, следвана от Варна с много малка разлика. Факторът сезонна заетост все още помага за по-малкия брой на безработни по морето. Заявените работни места през месец август са 469. По-голямата част от заявките са на две фирми. Едната е за комплектоване на автомобилни кабели, а другата в шивашката промишленост. „Има интерес и търсене от страна на работодателите, въпросът е обратната страна, дали е налице. В тази насока има доста разминаване. Един от примерите е, че се търсят 200 шивачки, при положение, че няма даже две. Това, което беше шивашка промишленост в Бургас отдавна не съществува, няма и подготвени нови кадри в тази сфера“, каза още Живко Янакиев. Според специалиста, в Бургас и региона има работа за хора с работнически професии, с висше образование и за общи работници.

Има професии при които дефицитът и търсенето са постоянни. На първите места са учителите и лекарите, следвани от шофьори, продавачи, ел.техници, работници в строителството, специалисти в електронна търговия, счетоводители, социални работници.Очаква се от първи октомври, когато сезонът приключи окончателно, рязко да се увеличи броят на регистрациите в бюрата по труда. Добрата новина е, че намалява относителният брой на безработните младежи.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Седмичен хороскоп за 18-24 ноември

Овен През тази седмица се вгледайте и вслушайте в знаците на съдбата. Бъдете предпазливи. Обстоятелствата ще ви показват подводните камъни....