Удавен мъж в Созопол - имало ли е неадекватна медицинска помощ?

11924
Удавен мъж в Созопол - имало ли е неадекватна медицинска помощ?
Снимка: Actualno.com

42-годишен мъж от Враца се удави в края на миналата седмица на плаж Харманите в Созопол. Инцидентът се случва в опит на мъжа да помогне за спасяването на дете.

Свидетели на случилото се разказаха днес пред Нова телевизия, че линейката е пристигнала след 1 час, а на място липсвала адекватна лекарска помощ. Концесионерът на плажа обаче разпространи своя версия до медиите, която е в обратната посока.

Какво твърдят очевидците?

По думите им дефибрилаторът в медицинския пункт на плажа също не е работел.

Според Калина Калева, която става свидетел на случилото се, спасителите са действали бързо във водата, но след като давещият се е бил изваден на брега нямало реакция не била адекватна.

"Когато извадиха мъжа на плажа нямаше лекар. Сърдечен масаж започнахме колеги, събрали се случайно тук", разказва тя.

По думите ѝ, след известно време идва чужд гражданин, който се представя за лекар.

"Носеше дефибрилатор, който така и не използвахме, защото не беше зареден. Цялостното му поведение показа, че не вижда смисъл да се прави, каквото и да е за удавника", разказа още тя. Още: Австрийски турист се удави на плажа в Созопол

Според друг очевидец - Добромир Пейчевски, реакцията и на спасителите е била бавна.

"Стори ми се, че спасителите реагираха много бавно. Дълго време го наблюдаваха. Първо се притекоха на помощ на едно дете, което беше преполовило пътя, а след това се качиха на джет, за да извадят мъжа", разказва Пейчевски.

Спомня си, че целият плаж е на крака. „ Всички гледахме как се дави и не можехме нищо да направим. Линейката много закъсня. После наистина имаше реанимационни действия, но без резултат“, казва той.

Версията на концесионера

Според позицията на концесионера на 27.08.2023 г. на плаж Хармани по едно и също време са възникнали четири инцидента с давещи се хора, попаднали в подводно течение между пост №2 и пост №3. Още: Тяло на украинец е извадено от морето край Созопол

"Спасителите са реагирали незабавно и са извадили от морето първите двама туристи - мъж и млада жена, които са бедствали в морето. Докато извършват спасителната операция, в района на съседния пост започват да се давят други двама - дете и 42-годишен мъж от Враца", се казва в писмото до медиите.

В тази екстремна ситуация, част от спасителите остават да реанимират заедно с медицинския екип младата жена, която е била в критично състояние, а останалите спасители предприемат спасителна операция, като се насочват към другите двама. Успяват да спасят детето и се насочват с джет към 42-годишният мъж.

Успяват да го измъкнат на брега, в тежко състояние и в безсъзнание. Предприемат се незабавни реанимационни действия с цел оказване на първа помощ, в които участват спасители и лекари от медицинския пункт на плажа. Към тях се присъединяват и трима лекари, които са били на плажа като туристи.

Според концесионера на мъжа е направен сърдечен масаж, аспирация на съдържимото в устната кухина, изкуствено дишане с интубация. Още: Летовници паркират върху пясъчни дюни в Созопол

"Дефибрилаторът е приготвен за работа, но при включването му налагането на лъжиците, сърдечната дейност е липсвала изцяло и на монитора се появява права линия. Същото установява и екипа на спешната помощ", пише още концесионерът.

При тази ситуация медицинските лица са преценили, че е излишно използването на дефбрилатор при настъпила смърт. За голямо съжалениие опитите за реанимация не са дали резултат. Пристигналият на място екип на ЦСМП-Бургас е констатирал смъртта на туриста.

"По повод разпространяваните от лицето Калина Калева твърдения, че лекарите са бездействали и дефибрилаторът не е работел, заявяваме, че същите не отговарят на истината. По време на инцидентите на плажа са работили двама лекари - единият медик е реанимирал жената, а втория мъжа", категорични са от фирмата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Бургас ще бъде домакин на най-големия форум на креативната индустрия - ФАРА (СНИМКИ)

КТК „Ченгене скеле“ е супер предложение за предстоящите празнични дни

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com