2/3 от всички нови коли в тази страна са електромобили

14064
2/3 от всички нови коли в тази страна са електромобили
Снимка: iStock

Електромобилите оформят близо 2/3 от всички продажби на нови коли в Норвегия през 2021 година, отразявайки амбицията на скандинавската страна да бъде първата, която оставя колите на бензин и дизел в миналото.

Норвегия, чието население възлиза на 5.4 млн. души, е страната с най-висок дял електрически автомобили в света, докато Китай със своето население от 1.4 млрд. души е най-големият пазар за електрически возила изобщо.

Норвегия, която е производител на петрол, насърчава преминаването към въглеродно неутрални коли, като освобождава електрическите автомобили на батерии от данъците, които са наложени за колите с двигател с вътрешно горене, пише Reuters.

Очаква се данъчното облекчение да увеличи дела на електромобилите в продажбите на нови коли до 80% през настоящата 2022 година. Страната предвижда да спре продажбите на бензинови и дизелови коли след 2025 година.

Общите продажби на нови коли в Норвегия нарастват с 25% през 2021 година до рекордните 176 276 броя, от които цели 65% са напълно електрически модели. Пазарният дял на електромобилите скача спрямо 2020 година, когато е възлизал на 54%.

Държавата дава до 6135 евро за покупка на нов електромобил

Въпреки не особено голямото си население, Норвегия се разглежда като ключов пазар от играчите в света на електрическите коли, включително китайската компания Nio и Polestar, дъщерна компания на шведската Volvo Cars.

Американската Tesla има пазарен дял от 11.6% от целия пазар на нови коли в Норвегия през 2011 година. По този начин Tesla става марка номер едно в страната на база данните за цяла година за първи път, като изпреварва германския гигант Volkswagen, който остава с дял от 9.6%, посочват от Норвежката пътна федерация.

Tesla обяви през уикенда, че доставките на нови коли на тримесечна база изпреварват очакванията на инвеститорите на Wall Street.

Моделът Tesla Model 3 е най-предпочитаната кола в Норвегия през миналата година, следвана от хибридния модел на Toyota RAV4, единствената кола с двигател с вътрешно горене в топ 10 по продажби, и електрическия ID.4 на Volkswagen.

Топ играчите в автомобилната индустрия отказаха да продават само електрически коли

Най-големите играчи в автомобилната индустрия отказват да подкрепят искането да продават само електрически коли от 2040 година, удряйки...

Експерти от индустрията очакват продажбите на електрически коли да нараснат до над 80% от общия автомобилен пазар в Норвегия през 2022 година, въпреки, че проблемите с веригата за доставки могат да забавят този процес.

„Вярваме, че ще преминем 80% електрически коли през следващата година”, казва Кристина Бу, която ръководи Норвежката асоциация за електрически коли.

„Но има голяма несигурност в тази прогноза и тя зависи от проблемите при доставките – много производители на автомобили имат проблеми с доставките“, добавя тя.

Всички искат в Норвегия

„Норвегия е страната, която е най-отворена към електрическите автомобили, има най-голямото разбиране, какво е да караш електромобил и е най-приемащата това да имаш алтернатива”, казва изпълнителният директор на Polestar Томас Ингенлат.

Луксозният седан на Polestar се нарежда на десето място сред най-популярните модели в Норвегия през 2021 година, като през настоящата 2022 година компанията ще пусне новият Polestar 3 SUV (автомобил с повишена проходимост).

Как вървят продажбите на електромобили в България?

Продажбите на нови електромобили в България достигат 219 броя за първите 9 месеца на настоящата 2021 година, сочат данните на Европейск...

Пускането на този премиум SUV определено ще промени начина, по който хората ще приемат Polestar, поради, което имам големи очаквания за бранда, казва Ингенлат.

 

Изглед над Осло, столицата на Норвегия. Скандинавската страна стимулира с данъчни облекчения прехода към електрическите автомобили;   Снимка: iStock

Китайските производители на електрически коли се опитват да засилят износа си, тъй като Пекин има амбицията да изгради първокласна автомобилна индустрия, която да конкурира традиционните автомобилни компании.

Ето какво ще забави навлизането на електромобилите в Европа

Големи производители на автомобили като Volkswagen, Daimler и Stellantis се състезават помежду си за осигуряване на нужните доставки на...

Nio откри луксозен шоурум в центъра на Осло през 2021 година, който е първият й в чужбина. Китайската компания се опитва да наложи новите си модели в Норвегия, като част от плановете си за глобално разгръщане.

Nio планира и създаването на станции за зареждане и подмяна на батериите.

„Стратегията ни за станции за подмяна на батериите ще се разрасне силно (през 2022 година)”, казва Мариус Хайлер, ръководител на Nio за Норвегия, добавяйки, че очаква около 75% от продажбите на нови коли в страната да бъдат електрически автомобили през 2022 година.

Въпреки, че данъчните облекчения намаляват вредните емисии, те струват на Норвегия загубени приходи от около 3.41 млрд. долара през миналата година, сочат разчетите на финансовото министерство.

Поради тази причина, управляващата коалиция, чиято политика се определя като център-ляво, планира да облага с данъци най-скъпите електрически коли на батерии от 2023 година, а от тази година вдига данъците за бензиновите, дизелови и хибридните коли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com