Централните банки купиха рекордно количество злато

3290
Централните банки купиха рекордно количество злато
Снимка: iStock

Централните банки купиха рекордните 399 тона злато на стойност около 20 млрд. долара през третото тримесечие на тази година, провокирайки засилване на световното търсене на ценния метал, посочват от Световния съвет по златото.

Отчита се засилено търсене и на злато от бижутери и купувачи на златни кюлчета и монети, посочват от организацията в последния си доклад, цитиран от Reuters. На фона на това обаче, борсово търгуваните фондове (ETF), обезпечени с физическо злато в полза на инвеститорите, намаляват златните наличности.

Цената на златото доближава най-ниското си ниво от 2 години насам

Цената на златото на спот пазара намалява за втора поредна седмица, като доближава най-ниското си ниво от 2020 година на фона на силния...

Златото традиционно се разглежда като актив убежище във времена на несигурност, но понастоящем много инвеститори продават дяловете си в златните ETF-и в резултат на повишението на лихвените проценти, което провокира скок в доходността при други активи.

Намаляването на златните наличности на ETF-ите спомогна за понижаване на жената на златото с 8% през това тримесечие. Поевтиняването от друга страна провокира засилване в търсенето на бижута, сочи докладът.

Като цяло световното търсене на злато възлиза на 1 181 тона в периода юли-септември, което представлява ръст от 28% спрямо същия период на миналата 2021 година, когато търсенето е достигало 922 тона.

Търсенето на злато през първите девет месеца на тази година достига нивата от преди пандемията, отбелязват от Световния съвет по златото.

Защо златото не поскъпва въпреки кризата?

Времената би трябвало да са перфектни за инвестиция в злато. Традиционно благородният метал поскъпва когато инфлацията е висока, тъй ка...

Купеното злато от централните банки през третото тримесечие надскача сериозно предходните тримесечни резултати, а изкупените 673 тона за първите девет месеца на 2022 година са повече от придобитото количество злато през всяка една година от 1967 г. насам, става ясно от доклада.

Сред големите купувачи са централните банки на Турция, Узбекистан, Катар и Индия, като от организацията уточняват, че голямо количество злато е било поръчано и от централни банки, които не съобщават публично за покупките си.

Докладът не посочва конкретно от кои страни може да са тези банки, но сред централните банки, които не публикуват регулярно информация за златните си наличности, попадат тези на Русия и Китай.

Поръчките на златни кюлчета и монети също скача в Турция до 46.8 тона през тримесечието, което е ръст от над 300% на годишна база, тъй като хората купуват злато за да се защитят от внушителната инфлация в страната.

„Гледайки напред, очакваме покупките на централните банки и инвеститорите на дребно да останат силни”, казва анализаторът на Световния съвет по златото Луйз Стрийт. „Очакваме също така търсенето на бижута да продължи да се представя силно някои региони като Индия и Югоизточна Азия”, казва тя.

Китайският внос на швейцарско злато удари 5-годишен връх

Вносът на злато в Китай от Швейцария скочи до най-високото си ниво от над пет години, давайки тласък на засилване в търсенето на метала...

Още:

Биткойн срещу злато: Кой актив е по-добър за съхранение на стойност?

Колко са златните резерви на България?

Какво е инвестиционно злато?

Кои български монети са инвестиционно злато?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com