Какво е инвестиционно злато?

39482
Какво е инвестиционно злато?
Снимка: iStock

Инвестиционното злато е актив, който всеки може да закупи с цел инвестиция. Благородният метал от векове е извоювал реноме на актив убежище, като по време на кризи обикновено увеличава цената си, тъй като масово инвеститорите се насочват към него за да защитят парите си от инфлация.

Инвестиционното злато представлява актив, който може да се притежава физически. Това означава, че притежателят му сам отговоря за съхранението и застраховането му. Не всяко изделие от ценния метал обаче попада под законовата дефиниция на инвестиционното злато, тъй като то трябва да отговаря на определени изисквания за да се счита за такова. А това има значение, защото инвестиционно злато не подлежи на облагане с ДДС.

Видове инвестиционно злато

За да бъде считано дадено изделие за инвестиционно злато то трябва да отговаря на характеристики, определени в българското законодателство. Инвестиционното злато може да бъде под формата на:

  • кюлчета;
  • плочки;
  • монети;

Златни инвестиционни кюлчета

Когато говорим за кюлчета и плочки, за да се счита за инвестиционно злато по силата на българското законодателство, изделието трябва да бъде с тегло, прието от международните пазарите за злато и чистота, равна или по-голяма от 995/1000. Тоест чистотата трябва да е най-малко 99.5%. Кюлчетата и плочките не трябва да имат номинал или други белези, характерни за законните платежни средства. Всички изделия, които не отговарят на тези характеристики не попадат под законовата дефиниция.

Златни инвестиционни монети

Когато говорим за инвестиционни златни монети, законовите изисквания са доста повече от тези, отнасящи се за кюлчетата и плочките. За инвестиционно злато се считат златните монети, определени със заповед на управителя на Българската народна банка и министъра на финансите, които са отсечени след 1800 година. На практика подобни монети преди посочената година се считат за културно наследство, за което действат други разпоредби.

Минималното съдържание на злато в монетите трябва да бъде не по-малко от 80%, а чистотата трябва да е равна или по-висока от 900/1000.

Освен това монетите трябва да са били законно платежно средство в страната на произход. Това означава, че трябва да имат номинал, кръгла форма и година. Стойността на златните монети не се определя от номинала им, а от златното им съдържание.

Цени на инвестиционно злато

Тези активи могат да бъдат закупени както от частни търговци, така и от държавни монетни дворове. Предлагат се и от търговци на бижута и скъпоценни метали.

Инвестиционното злато се предлага под формата на златни кюлчета и златни монети;

Снимка: iStock

Колко струват старите български пари

Колекционирането на стари банкноти и монети е страст, която практикуват мнозина у нас. Освен хоби, старите пари могат да носят и сериоз...

Инвестиционно злато се предлага на различни цени в зависимост от характеристиките му. Обикновено цената за придобиване е по-висока от цената на изкупуване. Това означава, че за да има смисъл подобна инвестиция, тя трябва да бъде с поне средносрочен кръгозор, освен ако цената на скочи рязко в рамките на дни.

Справка сред българските търговци на тези активи показва, че вървят на най-разнообразни цени. Така например, 20 грама златно кюлче Valcambi може да бъде намерено на цена от 2427 лева, при цена за изкупуване от 2257 лева. Разликата в цената за изкупуване и в цената за продажба достига 7.5%, което потвърждава горепосочената забележка.

Монетата от една унция златно Австралийско Кенгуру може да бъде намерена на цена от 3664 лева при цена на изкупуване от 3551 лева.

Намират се и по-евтини предложения като 1 грам златно кюлче Valcambi на цена от 127 лева при цена на изкупуване от 115 лева.

При желание за вложение в подобен актив е необходимо проучване на пазара за намиране на най-изгодната цена. Инвестицията във физическо злато е лично решение, като всеки инвеститор сам определя доколко този подход отговаря на възможностите и плановете му.

Какво е инфлация?

Инфлация е дума, която чуваме често, когато цените на стоки и услуги започнат да растат. Терминът произлиза от латинската дума inflatio...

Още:

Коя е най-масовата монета в България?

Какво е NFT и защо все повече хора влагат парите си в тези активи?

Какво е рецесия?

Какво е БВП и как се изчислява?

Колко са златните резерви на България?

Златните резерви на България възлизат на 40.83 тона към края на месец ноември 2021 година, сочат данните на Световния съвет по златото....

Кои български монети са инвестиционно злато?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

БНБ обяви прогнозата си за българската икономика

БАКБ купува "Токуда Банк"

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Кристалина Георгиева каза тежката си дума за плоския данък в България

Колко пъти ЕЦБ може да намали лихвите до края на годината?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com