Единствените в света резерви от любим продукт паднаха до 16-годишен минимум

2768
Единствените в света резерви от любим продукт паднаха до 16-годишен минимум
Снимка: iStock

Резервите на кленов сироп в Канада, които са единствените в света, паднаха до 16-годишно минимум, което поражда въпроси относно бъдещето на любимия в цял свят естествен подсладител на фона на климатичните промени.

Резерватът, разположен в Квебек, трябва да съхранява 60 000 тона кленов сироп всяка година. През 2023 г. обаче количествата в него падат до 3 100 тона.

Експертите свързват недостига с повишение на търсенето и по-топлото време, повлияло неблагоприятното производството. Те обаче твърдят, че това няма да се отрази на наличността или цената на кленовия сироп за потребителите – поне засега.

ОЩЕ: Кленов сироп - полезен или вреден?

„Стратегическият резерв сдържа най-малкото количество кленов сироп от 2008 г.“, казва пред BBC Саймън Доре-Уле, зам.-генерален директор на Quebec Maple Syrup Producers. „Ние обаче не предвиждаме никакви проблеми с предлагането в близко бъдеще.“

Оценяваната на милиарди долари в индустрия за производство на кленов сироп на Канада представлява 75% от цялото световно производство на естествения подсладител.

Снимка: Pixabay.com

Според национални данни по-голямата част от това - около 90% - се произвежда в провинция Квебек, където преди 24 години беше създаден единственият в света стратегически резерв от кленов сироп.

По-голяма част от тези количества – около 90%, се произвеждат в провинция Квебек, където преди 24 години е създаден и единственият резерв на кленов сироп в света.

Количествата кленов сироп в националния резерв, които се съхраняват в няколко склада в Квебек, намаляват значително от 2020 г. Тогава в резерва е имало 46 700 тона от лепкавия продукт.

ОЩЕ: Емблематично сирене, любимо на французите, е застрашено от изчезване

Сега количествата в него възлизат на едва 7% от тези преди 4 години. Част от причината за това са слабите реколти през последните няколко години, казва Доре-Уле.

Производството на кленов сироп, което обикновено се осъществява между началото на март и края на април, разчита сериозно на деликатен баланс между нощни температури под нулата и дневни температури над 0°C.

Снимка: iStock

По-ниските температури помагат на кленовите дървета да абсорбират вода от почвата, докато по-високите температури през деня създават налягане, което изтласква водата до основата на дървото, което улеснява събирането на сока.

През 2021 г. и 2023 г. по-високите пролетни температури в страната доведоха до намаляване на производството на кленов сироп, което падна с 21% на годишна база през 2021 г. Този спад в производството обаче дойде след отчетени преди това две поредни рекордни години – през 2020 и 2019 г.

Поради непредсказуемостта на реколтата, колебанията в количествата кленов сироп в резерва не са нещо необичайно, казва Доре-Уле.

ОЩЕ: Пийте този сироп, успешно се бори със супербактериите

„Стратегическият резерв беше създаден, за да стабилизира предлагането, което е силно зависимо от времето, за купувачите“, казва той. „През последните 4 години резервът прави точно това.“

Заедно със слабата реколта в последните години се отчита ръст в търсенето на продукта. През 2021 г. Канада е изнесла 73 000 тона кленов сироп за 71 страни по света, което е увеличение от 19% на годишна база.

Снимка: iStock

По думите на Доре-Уле ръстът на търсенето е свързан с усилията на Квебек да популяризира канадския кленов сироп и ползите от него в други страни, предимно САЩ, Великобритания, Германия, Австралия и Япония.

На фона на намаляващите количества в резерва и нарастващото търсене, мнозина очакват да видят как ще се развие предстоящият сезон на прибиране на реколтата.

Канада преживя една от най-топлите зими в историята си. Температурите в страната през декември, януари и февруари са били най-високите, откакто започва да се води подобна статистика през 1948 г.

Въпреки това Доре-Уеле смята, че има поводи за оптимизъм. „Засега произвоството е в изобилие, а прогнозите за времето в Квебек са окуражаващи за следващите няколко седмици.“

Тъй като резервът стабилизира пазара на кленов сироп за производители и купувачи, той каза, че е важно да бъде попълнен отново, като вече се полагат усилия в тази посока.

Доре-Уле отбелязва, че попълването на резерва е „многогодишен процес“, като допълва, че изходът от настоящия сезон няма да бъде „съдноносен“ за бъдещето на най-емблематичния експортен продукт на Канада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com