Германия обмисля национализация на Uniper - най-големия вносител на газ

2264
Германия обмисля национализация на Uniper - най-големия вносител на газ
Снимка: Getty Images

Германия е близо до предварително споразумение за национализация на енергийната компания Uniper на фона на продължаващите последици от руската инвазия в Украйна. Информацията бе публикувана от Bloomberg, а по-късно и от няколко германски медии.

Говорител на компанията заяви във вторник, че страните, участващи в дискусиите, разглеждат възможна капиталова инжекция, която би означавала германското правителство да придобие значителен мажоритарен дял в Uniper. Най-големият германски вносител на газ изпитва огромни затруднения.

Най-големият акционер на Uniper в момента е финландската държавна енергийна компания Fortum. "Ройтерс" цитира неназовани източници, запознати с преговорите, според които излизането на Fortum от структурата на собствеността на Uniper ще бъде част от спасителния пакет.

Нов германски завод за чипове ще потребява повече ток, отколкото малък град

Планираният завод за чипове на Intel в германския град Магдебург вероятно ще увеличи потреблението на енергия в града поне два пъти, ко...

"Всички участници работят интензивно по устойчиво решение за стабилизиране на Uniper", се казва в изявлението на компанията.

Миналата седмица Uniper загатна за новината. Тогава обаче говорителят на компанията отказа да коментира съобщенията за евентуално цялостно поглъщане от страна на правителството на Германия. Говорител на германското министерство на икономиката също заяви, че разговорите са в ход, но отказа да обсъжда подробности, като заяви, че "когато те приключат, ще предоставим информация за тях".

"Ройтерс" съобщи, че финализираната сделка вероятно ще бъде обявена още в сряда.

Положението на Uniper изглежда все по-уязвимо след нахлуването на Русия в Украйна. През юли германското правителство на практика закупи 30% дял в компанията в замяна на капиталова инжекция. По това време канцлерът Олаф Шолц заяви, че Uniper е в "голяма беда" поради задълбочаващата се енергийна криза.

Дружеството беше едно от участващите в изграждането на газопровода "Северен поток 2", който не е пуснат и е замразен за неопределено време като част от пакета санкции срещу Москва, наложени в отговор на инвазията. 

Двойната игра на най-големия химически концерн вкарва Европа в криза заради "Газпром"

Всичко е свързано в завода на германската химическа компания BASF в Лудвигсхафен - промишлен комплекс с площ 10 кв. км, който е толкова...

Но ситуацията за Uniper стана още по-сложна в началото на този месец. Руският енергиен гигант "Газпром" заяви, че доставките на газ за Западна Европа по газопровода "Северен поток 1" са напълно спрени поради проблеми с оборудването, без да посочва срокове за възобновяване на дейността. Закъсалият вносител на енергия харчи паричните си резерви, за да си набави газ на скъпия спот пазар, след като Москва намали потоците към Германия, и се опитва да запълни хранилищата в очакване на недостиг през зимата.

Миналия месец Uniper заяви, че високите цени на енергията и заплахата от страна на Русия да намали доставките на газ са засегнали сериозно базираната в Дюселдорф компания. Тя също така предупреди, че предстои тежка зима.

Национализацията на Uniper би могла да постави под въпрос друга неотдавнашна политика на правителството, целяща да подпомогне справянето с високите цени на газа. Миналия месец Берлин обяви плановете си за налагане на такса за газ за потребителите в размер на 2,4 евроцента на киловатчас електроенергия от октомври. Предполагаше се, че това ще помогне на вносителите като Uniper да се справят с нарастващите пазарни цени.

Във вторник германската информационна агенция DPA и други медии съобщиха, че министърът на икономиката Роберт Хабек, който вече е подложен на критики във връзка с предложението, имал "финансови съмнения" относно конституционността на таксата и относно това дали потенциалната национализация на Uniper може да я засегне.

Решението за законността на таксата обаче в крайна сметка ще бъде взето от Министерството на финансите или евентуално от германските съдилища. Опозиционните Християндемократи вече призоваха за отпадане на налога. Междувременно правителството заяви, че работи по промени и подобрения на предложението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com