Китайски удар срещу Путин: Рафинериите вече купуват по-малко руски петрол заради санкциите

6912
Китайски удар срещу Путин: Рафинериите вече купуват по-малко руски петрол заради санкциите
Снимка: iStock

Китайските рафинерии започват да забавят покупките на руски суров петрол през декември и плащат по-малко в седмиците преди да влязат в сила новите санкции на Европейския съюз. На 5 декември в сила влизат мерките, забраняващи огромен процент от вноса на руски петрол, а в същото време Г-7 разработи план за таван на цените, макар все още около него да има известна несигурност. От 5 февруари 2023 г. ЕС забранява петролните продукти от Русия.

Забавянето на търговията води до натрупване на запаси от руски суров петрол, което се отразява негативно на цените, тъй като след избухването на войната в Украйна Китай и Индия се превърнаха в основни купувачи на петрол от Русия.

Макрон призова Франция и Китай да "обединят силите си" срещу войната в Украйна

Френският президент Еманюел Макрон призова днес своя китайски колега Си Цзинпин Франция и Китай да "обединят силите си" срещу войната в...

ОЩЕ: Русия стана №1 доставчик на петрол за Индия през октомври, ще има ли натиск от САЩ?

"Разбира се, има много опасения и объркване във връзка с предстоящото ограничаване на цените, но хората смятат, че пристигащите през декември товари ще бъдат безопасни (б.а. - за покупка)", казва търговец от Китай, цитиран от „Ройтерс“.

На китайските крайни потребители са продадени около 5 до 7 товара ESPO Blend - това е само малка част от средните 30 товара, които Русия изнася всеки месец, казват търговците.

Последните сделки са сключени на цени от около 1,70-1,90 долара за барел над февруарския брент на борсата ICE на база доставка от кораб, което е спад спрямо премиите от около 2,70 долара за барел преди две седмици. Цифрата е по-ниска и от двата долара за барел за ноемврийските товари.

Наистина ли "Лукойл Нефтохим" спира работа, ако спре вносът на руски петрол

Ако спре вносът на руски петрол в България, единствената нефтена рафинерия у нас "Лукойл Нефтохим Бургас" ще спре работа. Това каза по ...

"Сега всичко се следи внимателно. Трудно е да се установят условията, договорени за този малък брой сделки", казва китайски търговски мениджър, цитиран от агенцията.

Купувачите следят за възможното въздействие върху механизма на плащане, наличието на кораби и застраховки за превоз, що се отнася до плана на Г-7 за налагане на ценови таван с цел ограничаване на приходите на Москва от петрол. Русия заплаши да спре износа за страните, участващи в плана.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че ограничаването на цените на руския петрол ще бъде от полза за Китай и Индия.

Според търговци - някои независими рафинерии в Китай са закупили алтернативни доставки от Бразилия и Западна Африка, за да се застраховат от прекъсване на количествата руски петрол през декември, въпреки по-високите цени.

Оперативните нива в независимите рафинерии са се повишили до около 64% в началото на ноември - спрямо 58% преди два месеца, сочат данни на консултантската компания Zhuochuang. Междувременно държавните рафинерии прекратяват покупките на руски суров петрол от сорта “Уралс“ за декември, за да избегнат рисковете от санкции, след като вече са натрупали запаси през предходните два месеца.

Иран учи Русия на трикове за заобикаляне на петролните санкции

Иран се готви да предаде на Кремъл тайните на най-ефективното си оръжие срещу Запада - подземната финансова мрежа, на която разчита, за...

Доставките на “Уралс“ за Китай през октомври се оценяват на 235 000 до 340 000 барела дневно, като по-голямата част от тях са закупени от държавни фирми като Unipec, Zhenhua Oil и Chinaoil, според данните на компаниите за проследяване на танкери Kpler и Vortexa Analytics.

Това е най-големият обем от две години насам, заявява анализаторът на Vortexa за Китай Ема Ли, като добавя, че държавните фирми представляват 85% от обема - три пъти повече от средното им количество през първите девет месеца на годината.

Що се отнася до доставките, които ще се зареждат след 5 декември, държавните фирми в Китай все още преценяват баланса между рисковете от санкциите спрямо необходимостта от осигуряване на количества. Спот отстъпките за тези товари "трябва да са достатъчно големи, за да оправдаят поемането на значителен риск", казва техен представител, цитиран от „Ройтерс“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Цените на петрола: Накъде поеха след отчетения рязък спад?

Курсът на еврото смени посоката спрямо долара

Швейцария отново отказа да проследява парите на руски олигарси

Колониална зависимост: Китай е най-големият вносител за Русия, а Москва дори не е сред значимите му партньори

Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната: Бъдещето на ЕС

Обрат с цената на природния газ в Европа

Окончателно: Затварят едно от най-големите газови находища в Европа

След обрата вчера, цената на петрола - на кръстопът

Четири големи китайски банки отказаха плащания от Русия

Какво се случва с еврото след рязката промяна в последните дни?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com