Русия стана №1 доставчик на петрол за Индия през октомври, ще има ли натиск от САЩ?

1672
Русия стана №1 доставчик на петрол за Индия през октомври, ще има ли натиск от САЩ?
Снимка: iStock

Русия се е превърнала в най-големия доставчик на петрол за Индия през октомври, изпреварвайки традиционно доминиращите страни Саудитска Арабия и Ирак, според данните на компанията за проследяване на енергийните товари Vortexa.

През миналия месец Русия е доставяла на Индия по 946 000 барела суров петрол на ден, което е най-високото количество в историята за един месец. На Руската федерация се падат 22% от общия внос на суров петрол в Индия, като тя изпреварва Ирак (20,5%) и Саудитска Арабия (16%), пише Economic Times. В сравнение със септември общият внос на суров петрол се е увеличил с 5% през октомври, а този от Русия - с 8 %.

Росен Христов смени позицията си за препродаването на руски нефт след острото становище на ЕК

„Никога не сме планирали да препродаваме суров нефт – дерогацията, която имаме, ни позволява да го използваме и да произвеж...

За първи път Индия е внесла повече руски суров петрол по море в сравнение с Европейския съюз – става въпрос за 34% по-голямо количество от това на ЕС, дължащо се, разбира се, заради санкциите и шантажа на Владимир Путин в Европа. Само че Китай остава най-големият купувач на руски петрол по море за октомври с 1 млн. барела на ден.

През октомври Индия е внесла и около 106 000 барела дневно мазут от Русия, което е нов рекорд.

Драматичното нарастване на дела на Русия на индийския пазар от по-малко от 1% през 2021 г. беше предизвикано от големите отстъпки, които последваха инвазията на Путин в Украйна през февруари. Войната и последвалите санкции на Запада промениха световния пазар и принудиха Москва да продава с големи отстъпки на държави като Индия и Китай заради намаленото търсене на нейния петрол.

"Ако Индия не купува или някой друг не купува руски петрол и руският петрол изчезне от пазара, какво ще се случи с международните цени?", попита министърът на петрола Хардип Пури пред CNN в понеделник. Той добави, че смущенията на пазара могат да доведат до повишаване на цените до 200 долара за барел и заяви, че Индия ще купува нефт и газ, откъдето може, тъй като правителството има "морален дълг" да снабдява населението си с енергия.

ЕС постигна съгласие за ценови таван на руския петрол в осмия пакет от санкции

Посланиците на страните членки на ЕС постигнаха рамково споразумение за осмия пакет от санкции срещу Русия заради войната на Владимир П...

Business Standard пише, че САЩ оказват натиск върху Ню Делхи да намали значително покупките от Русия, но Пури казва, че не чувстват напрежение, защото са „петата най-голяма икономика в света“.

Освен това индийските рафинерии разшириха кошницата си от руски суров петрол, като добавиха 15% от източносибирските тихоокеански смеси, 6% от арктическите и 3% от „Нови Порт“ към общия си микс от руски доставки, доминиран от „Уралс“.

Индия също така ще продължи да диверсифицира вноса си на петрол, за да се подготви по-добре за бъдещи съкращения на производството на ОПЕК+, които ще доведат до повишаване на цените на петрола и до ограничаване на предлагането, заяви миналия месец министърът на петрола Хардип Сингх Пури. 

В бъдеще, когато ембаргото на ЕС влезе в сила на 5 декември, сред купувачите ще има много несигурност по отношение на изнесения от Русия петрол. Причината – евентуални вторични санкции и таванът на цените, който е бил договорен между Г-7 и Австралия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com