Сривът на имотния пазар в Китай роди странни оферти за жилища

6164
Сривът на имотния пазар в Китай роди странни оферти за жилища
Снимка: iStock

От приемане на авансови плащания под формата на зърно или чесън до предлагане на живи прасета като стимул за купувачите - необичайните тактики за стимулиране на покупката на нов дом в Китай подчертават тежкото състояние на огромния пазар на недвижими имоти в страната.

Сривът в продажбите на нови жилища се ускори значително, след като строителният гигант Evergrande обяви дефолт по дълга си миналата година, причинен от забавянето на китайската икономика.

На фона на това, Central China Real Estate, най-големият строителен предприемач в провинция Хънан, заяви в неотдавнашна реклама, че ще приема авансови вноски под формата на пшеница за покупката на имот в окръг Минцюен, предава CNN.

Рекламата беше публикувана в официалния профил на компанията в социалната мрежа WeChat тази седмица. Купувачите могат да предадат зърно на стойност до 160 000 юана (почти 24 000 долара) при плащане на първоначалната си вноска за закупуването на нов дом.

Новите жилища, които компанията предлага, се продават на цени между 100 000 и 124 000 долара, сочат данни на Leju Holdings, компания, предлагаща услуги в областта на недвижимите имоти.

Пшеницата не е единствената храна, която е включена в промоционалната кампания на строителната фирма.

В отделна реклама миналия месец фирмата заяви, че е готова да приеме чесън като първоначална вноска за покупка на жилища в окръг Ци, провинция Хънан.

„По случай новия сезон на чесъна, компанията взе решение да облагодетелства производителите на чесън в окръг Ци“, казва фирмата в публикация в WeChat от края на миналия месец.

Китай отбелязва ръст на чуждите инвестиции: Кои са най-големите инвеститори?

Инвестициите на чужд капитал в Китай достигнаха 564 млрд. юана (около 84 млрд. щатски долара) за първите пет месеца на година. Тов...

„Помагаме на фермерите с любов и ги улесняваме при закупуването на жилища.“, се добавя в съобщението. Фирмата изкупува чесъна на по-висока цена от пазарната – 1 юан за килограм (0.15 долара), вместо 0.75 юана (0.11 долара).

Central China Real Estate не е отговорила на молбата на CNN за коментар по отношение на политиката си на стимули, като е изтрила рекламата си за вноска под формата на пшеница от WeChat профила си в сряда. Кампанията беше отразена в китайските медии и набра популярност в социалните мрежи.

„Това е ясно доказателство колко слабо е търсенето на жилища.“, коментира потребител китайската социална платформа Weibo във вторник.

Този месец месното правителство издаде „Мерки за ускоряване на процеса на новата урбанизация и насърчаване на устойчиво и стабилно развитие на пазара на недвижими имоти“, в които се упоменава, че минималният дял на първоначалната вноска закупуване на жилища в провинцията е 20% от общата сума.

Средната големина на жилищата в провинцията е 117-144 кв. м., а средната цена е около 5800 юана (865 долара) на квадратен метър, предава пекинската информационна агенция DoNews.

Китай удължава програмата за субсидиране на покупката на електромобили

Китай удължава програмата за субсидиране на покупка на нови електромобили, която трябваше да приключи тази година. Причината е поддържа...

Наблюдава се сериозен спад на пазара на недвижими имоти в Китай, който е причинен от забавяща се икономика, строгите COVID ограничения и дълговата криза, която засяга строителните фирми.

Продажбите на имоти са отбелязали спад от 31,5% от януари до май. Наблюдава се ускорение в намаляването на продажбите, ако се направи сравнение със спада от 21%, регистриран за първите четири месеца на тази година, сочат официалните данни от миналата седмица.

Неотдавнашно проучване на China Real Estate Information, частна консултантска фирма, показва, че продажбите на 100-те най-големи строителни фирми в страната са се сринали с 59% през май в сравнение със същия период на миналата година.

Властите увеличиха усилията за съживяване на пазара на жилища чрез намаляване на лихвите по ипотеките и облекчаване на правилата за покупка на имот.

Междувременно все повече строителни фирми измислят нестандартни начини да съживят пазара.

Китай разхлабва COVID мерките, субсидира пострадалите бизнеси

Отчетен е спад в броя на новите COVID случаи в Пекин за шест последователни дни, сочат данните към 29-ти май. Въпреки това, рискът...

Poly Real Estate, една от най-известните фирми в страната, заяви, че подарява на купувачите си 100-килограмово прасе, ако закупят дом, построен от фирмата в град Лиенюнган в източната провинция Дзянсу. Компанията дори предлага прасето да бъде предварително заклано.

„Купете къща и вземете 100-килокрамово прасе „Пепа“, гласи рекламата, публикувана в акаунта на фирмата в WeChat миналата седмица, използвайки популярния британски анимационен герой като препратка към подаръка при покупката.

Прасе над 100 килограма струва около 1630 юана (242 долара), а имотите, част от проекта струват между 184 000 и 260 000 долара, сочат данни на Leju.

Poly Real Estate не са отговорили на молбата за коментар.

Свинското месо е основна храна в Китай, като страната е най-големият производител и консуматор на свинско месо в света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com