Търговците на злато отчитат рязък скок в търсенето заради войната и страховете от инфлация

2816
Търговците на злато отчитат рязък скок в търсенето заради войната и страховете от инфлация
Снимка: iStock/Guliver

Златото изпълнява ролята на актив убежище във времена на кризи и войни, като настоящето също доказва това. Атаката на Русия над Украйна вдигна цените на всичко - от петрол и газ до пшеница и метали. Това от своя страна разпали страховете от инфлация и постави сянка върху световния икономически растеж.

В резултат на събитията, индивидуалните инвеститори по света – от Виена и Сингапур до Ню Йорк, масово се насочиха към златото, което вдигна цената му до 2070 долара за тройунция, докосвайки рекордните стойности постигнати по време на пандемията, пише Bloomberg.

Поскъпването на златото с около 10% от началото на годината се отразява добре на бизнеса на дилъри на кюлчета като Рудолф Бренер, основател на Philoro Edelmetalle GmbH, пред чиито обекти в немскоговорящата част на Европа се трупат опашки от желаещи да закупят злато – тенденция, която навярно ще продължи, ако военният конфликт не бъде разрешен скоро.

„Когато кризата в Украйна започна, имахме огромни поръчки”, казва Бренер, чиито продажби са скочили тройно спрямо нормалните нива. „Хората купуват всичко”, добавя той.

Сходни истории идват от търговците на злато по света. По думите на Джийн Фурман, изпълнителен директор в Empire Gold Buyers в Но Йорк, 30% от клиентите, които търгуват луксозни стоки като часовници и бижута искат вместо пари в брой кюлчета злато.

Грегор Грегерсен, основател на Silver Bullion Pte Ltd. в Сингапур, посочва, че продажбите на злато и сребро са скочили с 235% в първата седмица след инвазията на Русия в Украйна, като търсенето само нараства оттогава.

Златото премина психологическа граница, петролът и газът поскъпват

Златото поскъпна до над 2 000 долара на азиатските борси тази сутрин, след като инвеститорите потърсиха сигурност в тази стока поради о...

По думите на Грегерсен, инвеститорите обмислят възможно най-лошите сценарии за войната в Украйна, като поради това купуват физически активи убежища в сигурни юрисдикции като Сингапур.

Силното търсене идва след добра 2021 година за продажбите на физическо злато, особено на западните пазари. Търсенето на кюлчета и монети достигна 1 124 тона през 2021 година, сочат данните на Световния съвет по златото. Това е най-високото равнище от близо десетилетие, като се отчита в момент, в който институционалните инвеститори не залагат много на благородния метал.

Физическото злато се радваше на висок интерес и през 2021 година;

Източник: Световен съвет по златото/Bloomberg

Напливът към златото вдига и премиите за инвеститорите на дребно. За да се сдобият с едно кюлче, купувачите трябва да плащат с до 100 долара над спот цената на златото.

Колко са златните резерви на България?

Златните резерви на България възлизат на 40.83 тона към края на месец ноември 2021 година, сочат данните на Световния съвет по златото....

Премиите са скочили с около 25% при брокерът на физическо злато Goldscore, като се очаква да се вдигат още, става ясно от думите на изпълнителния директор Стивън Флууд. Според него, основната причина за това са санкциите, наложени над Русия, които са политизирали и превърнали в оръжие платежната система.

„Да имате метали под ръка е най-добрият резервен план“, казва Флууд. „Всеки и дори майките им търсят ценни метали сега”, добавя той.

Тенденцията обаче има две лица. Много инвеститори носят на дилърите кюлчета, монети и бижута за да капитализират от високата цена, невиждана от лятото на 2020 година. Тогава много купувачи се втурнаха към злаото заради пандемията. Засега купувачите са повече от продавачите, посочва Аш Кундра, който управлява J Blundell&Sons в Лондон. Той отдава събитията на обстановката, която понастоящем е доста по-несигурна. „Купувам около 60% спрямо това, което беше през 2020 година. Продавам повече сега”, казва той.

Цената на златото тръгна надолу през последните дни, заради надеждите, че конфликтът в Украйна може да бъде разрешен по дипломатически път. Към момента на подготвяне на материала, златото се търгува на цена от 1966 долара за тройунция.

Още: Швейцария: Страната, която бе подмината от инфлацията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Стана ясно колко ще струва първата АЕЦ в Полша

Аржентинският президент постигна нулев дефицит с "моторната резачка"

Британски съд нареди на "Газпром" да прекрати дела срещу "Уникредит"

Глас от ЕЦБ: Намаляването на лихвите през юни изглежда сигурно

САЩ готвят санкции за китайски банки, работещи с Русия

Цената на петрола обърна курса - на фокус остава Близкият изток

Еврото удържа психологическа граница спрямо долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com