Банкер: Влизането в Европейския банков съюз ще ни спаси от намесата на политиците

6279
Банкер: Влизането в Европейския банков съюз ще ни спаси от намесата на политиците
Снимка: Getty Images / Guliver

Ако България влезе в Европейския банков съюз, политиците няма да могат да се намесват в дейността на банките, а банковият регулатор отново да може да изпълнява ролята си у нас. Тази позиция изрази Кристофор Павлов, главен икономист на "УниКредит Булбанк" по време на време на третата годишна конференция на "Кофас" на тема "Управление на риска". Той защити мнението, че има смисъл от влизането на страната ни в банковия съюз.

Павлов отбеля, че у на явно има проблем с банковия надзор и определи като престъпления лошите практики, които са се случвали в Корпоративна търговска банка при оценяването на активите.

В БНБ трябва да се носи колективна отговорност за КТБ

В БНБ трябва да се носи колективна отговорност за случая КТБ. Това обясни Жан-Мари Деманж, ръководител регионална икономическ...

"Несъбираемите кредити без съмнение са проблем", каза още Павлов. По думите му обаче банките не могат да си позволят да обявяват състоянието на проблемите си. "Ясно е, че в условията на криза достъпът на капитал е труден. Лесно може да се изпадне в ситуация, в която публичният сектор да се окаже единственият източник на капитал, ако стигнем до едно голямо признаване на загуби", каза Павлов, говорейки по време на панела "Финансовият надзор: рамка или възможност“.

Надзорът трябва да налага ограничения, но той може да бъде предпоставка за появата на един прозрачен и добре отчетен бизнес. Това мнение изрази зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Владимир Савов. По думите му КФН е добре интегрирана в европейските структури за небанков контрол.

"Регулациите не могат да създадат търсене", все пак отбеляза Савов, говорейки за плана "Юнкер" и създаването на европейски пазар, до който всички инвеститори ще имат достъп. "Когато няма друго, поне от някъде да тръгнат нещата", допълни той.

"Трябва да се примирим, че регулациите ще станат по-сложни и по тежки", заяви Савов, добавяйки, че трябва да се научим да работим в тази действителност в Европа.

Орешарски: В доклада на ДАНС няма рискове за КТБ

Докладът на ДАНС за 2013 г., в който има "предположения" за финансовата стабилност на страната, не е стигнал до парламента, защото е въ...

Какво още коментираха за банковата система у нас експертите по време на конференцията може да прочете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика