Без да подозирате, кредитът ви може да се окаже предсрочно изискуем

4888
Без да подозирате, кредитът ви може да се окаже предсрочно изискуем
Ако сте изтеглили ипотечен за жилище и очаквате всеки месец да внасяте определена, записана в договора вноска, може да се окажете неприятно изненадани, че още в първите месеци лихвата ви е скочила

В българските съдилища на различни инстанции в момента се водят над 50 дела на граждани срещу банкови институции. Причина за исковете е, че банките са вдигнали едностранно лихвите по кредитите почти веднага след подписването на договора. Досега са спечелени 3 дела, в които финансовите институции са били осъдени да върнат лихвите на старите нива и да възстановят надвзетите суми.

Ако сте изтеглили ипотечен кредит за жилище и очаквате всеки месец да внасяте определена, записана в договора вноска, може да се окажете неприятно изненадани, че още в първите месеци лихвата ви е скочила, обобщава ТВ Европа. От банката трябва само да заведат дело срещу вас, за което дори няма да бъдете информирани и скачането на лихвата ще бъде одобрено от съда, твърдят адвокати.

Лошите кредити набъбват до 19%

Лошите кредити в България ще продължават да нарастват и през тази година, сочи доклад на УниКредит, предаде БЛИЦ. “Нашият основе...

Още по-фрапиращи са случаите, при които банките правят кредита ви предсрочно изискуем, без дори да ви уведомят.

Има още един сигурен начин да се предпазите от това лихвите ви да се окажат по-високи без да разберете кога и защо. За целта гражданите трябва да търсят кредити, чиито лихви се определят от ясен пазарен индекс, например Юрибор или Софибор. В този случай ще сте наясно, че всеки път, когато стойността на този индекс скочи, лихвата по заема ви също ще върви нагоре. В противен случай банките сами ще решават кога ще се увеличава месечната ви вноска.

Масовите ипотечни кредити, които българите теглят, са между 30 и 80 хил. лева, затова и месечните вноски се оскъпяват предимно с 50-100 лв. Успокоителното е, че ако клиента на банката оспори в съда повишението на лихвата, то има сериозен шанс не само дължимата на месец сума да бъде върната до първоначалната, записана в договора, но и на банката да бъде наложено да върне надвзетата сума.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com