Близо 1 500 фирми още чакат ковид-помощите

2928
Близо 1 500 фирми още чакат ковид-помощите
Снимка: iStock/Guliver

Близо 1500 средни предприятия, кандидатствали през август за спасителни ковид-грантове и одобрени през декември миналата година, още чакат парите си, предаде вестник "Сега".

До момента по схемата „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“, стартирала през лятото на 2020 г., помощи реално са стигнали само до 190 фирми, показва справка на Министерството на икономиката.  

1283 лева плаща държавата на един работник по схемата 60/40

12 400 фирми са поискали помощ от държавата, за да не уволняват хора в кризата, а 278 500 са запазените работни места. Това показват да...

В началото на декември (повече от три месеца след крайния срок на кандидатстване) ведомството публикува списък с 1703 фирми, одобрени да получат безвъзмездни помощи между 30 000 и 150 000 лв. Впоследствие бяха сключени договори с 1 548 от тях с обща сума на грантовете 212.8 млн. лв. Пет месеца по-късно става ясно, че едва на 11% от компаниите са преведени 25.5 млн. лв.  

С тези печално бавни темпове на разглеждане, одобрение, подписване на договори и превеждане на средства процедурата за подпомагане на пострадалите от коронакризата средни предприятия засенчи друга схема, която се прослави със своята мудност - подпомагането на микро и малки фирми. Близо 26 000 дребни предприемачи чакаха повече от 4 месеца - от май до август 2020 г. - първо да им бъдат разгледани заявленията, а след това повечето от тях чакаха още толкова, за да сключат договори и да получат символичните между 3000 и 10 000 лв.  

Сравнително по-бързата процедура за компенсиране на затворените от началото на декември бизнеси, в която бе включена Националната агенция за приходите (НАП), все още не е изплатила парите на всички над 8100 одобрени фирми. Всъщност НАП бе най-експедитивна само за ресторантьорите - те първи получиха през март компенсации за локдауна през декември и януари в размер на 20% от месечния оборот преди пандемията. После през април започна изплащането на помощта за февруари и първата половина на март. По-голямата част от затворените търговци, туроператори и обучителни центрове обаче бяха компенсирани последни, като някои от тях още очакват грантовете си.  

Няма никаква яснота кога ще стартира третата фаза на схемата за подкрепа чрез оборотен капитал на засегнатите от локдуана бизнеси. Тя обхваща тези икономически дейности, които останаха затворени от средата на март до края на април - туроператорите и нощните заведения. В края на март от Министерството на икономиката и НАП съобщиха, че работят по нов механизъм и предстои да обявят параметрите за кандидатстване. След парламентарните избори обаче работата по новата процедура е спряла. "Обясниха ни, че заради приетия от новото Народно събрание мораториум върху някои действия на правителството в оставка, то няма право да се разпорежда и с финансови обезщетения", заявиха за "Сега" туроператори. А средства за помощи по третата фаза на компенсациите през НАП има - ОПИК отпусна 156 млн. лв. общ бюджет, а поисканите до момента от бизнеса 115 млн. лв.  

Туроператори и турагенти могат да кандидатстват за държавна помощ до 22 март

Министерството на туризма напомня на всички туроператори и турагенти, че на 22 март 2021 г. изтича крайният срок, в който могат да бъда...

Никакъв напредък не личи и по програмата за подпомагане на малки предприятия с оборот над 500 000 лв. За тях от ОП "Иновации и конкурентоспособност" бяха пренасочени 78.2 млн. лв., като определената безвъзмездна помощ е 50 000 лв. По схемата в началото на март кандидатстваха над 6000 фирми, които още се оценяват от администрацията на ОПИК. Очаква се списъкът с одобрените фирми да бъде доста орязан, защото в момента заявленията им четирикратно надхвърлят бюджета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика