Блокада и бурни освирквания по адрес на Бойко Борисов пред МС (ВИДЕО)

34548
Блокада и бурни освирквания по адрес на Бойко Борисов пред МС (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

С бурни освирквания по адрес на премиера Бойко Борисов и призиви да бъде върнат лиценза за внос и износ на продукция започна протестът на работниците от "Емко" пред сградата на Министерския съвет.

Когато Мохамед не идва при планината, планината идва при Мохамед, казаха от предприятието. И поискаха от Борисов да се появи при протестиращите, за да обясни защо още няма решение за продукцията, която трябваше да бъде изнесена за Индия и защо няма решение за бъдещето на предприятието. На кого ще повярва народът – на 1000 души или на 1 премиер, заявиха протестиращите. Последва призив, ако има пропуски, да бъде наказано ръководството на "Емко", а не да бъдат наказвани работниците.

"Нито един ваш жест, г-н Борисов, не ни е показал, че има светлинка в тунела. Ще бъдем тук през ден, през два, докато не ни чуете", заканиха се протестиращите. Те виждат "война" в действията на правителството срещу компанията.

Връщат лиценза на ЕМКО на 6 октомври, ако нередностите са отстранени

Лицензът на фирма ЕМКО ще бъде върнат на 6 октомври, ако констатираните нередностите са отстранени. Това съобщиха от пресцентъра на Мин...

Протестиращите скандират "Мафия" и заявиха, че въпреки атаките ще дадат втори шанс на министъра на икономиката Емил Караниколов и правителството, за да спрат рекета срещу заводите "Емко". Те казаха, че Караниколов е излъгал в ефир, че работниците са се оттеглили доброволно от договорите си. Служителите на оръжейната фирма заявиха, че правителството трябва да спре атаката, иначе следва "Или ние, или вие!". Според тях основната причина за случващото се е, че ръководството на “Емко” не иска да плаща "данък спокойствие" на никого - нито на министъра, нито на Борисов, нито на правителството. Те изразиха опасение, че сигурно някой от управлението на държавата разсъждава по този начин. На протеста има служители на "Емко" от Трявна, Монтана и колеги от Русе.

Пред Actualno.com един от протестиращите работници в завода в Монтана заяви, че въпреки ситуацията предприятието работи и служителите си получават редовно задълженията. Той обаче е дошъл на протеста от страх, че лицензът на "Емко" ще бъде отнет.

Политическо присъствие

На протеста се появи и председателят на АБВ Константин Проданов, който каза, че подкрепя работниците и призова за "оставки във властта". Депутатът от БСП Жельо Бойчев също беше на събитието. Той заяви, че червените ще внесат сигнал до прокуратурата да разследва действията на министъра на икономиката.

Още една партия поиска оставката на Караниколов

След като още преди половин месец партия "Да, България" на Христо Иванов поиска оставката на министъра на икономиката Емил Караниколов,...

Пред протестиращите се изказа и лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева. Тя поиска незабавно Емил Караниколов да бъде освободен и увери, че никой от присъстващите политици не иска "да яхне протеста".

Бившият министър на отбраната в служебния кабинет на Ренета Инджова Бойко Ноев също се появи на протеста и призова протестиращите да отидат при президента.

Предистория

Припомняме, че кризата с "Емко" започна преди вече две месеца. Тя избухна, след като собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев опита да поеме контрола над русенския военен завод „Дунарит“, който беше част от бизнес империята на Цветан Василев. Гебрев изнесе документи, че в книгата на акционерите "Емко" е вписан като мажоритарен собственик, но министърът на икономиката Емил Караниколов отвърна, че в Търговския регистър няма такова вписване. Държавата пък опита да стане пръв кредитор на "Дунарит", като откупи дълг на предприятието от свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски офшорка "Виафот", но заводът плати 50 млн. лева (с лихвите) задължение към КТБ. Въпреки това Караниколов официално заяви, че държавата ще опита да купи завода - заради други дългове.

В момента "Емко" е без лиценз за износ и внос на продукция, но няма забрана да произвежда боеприпаси. На 4 октомври обаче предстои важен оръжен търг, а ако няма лиценз, "Емко" няма как да се яви на него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика