X
 
 

Болничните в месеците с празници през тази година растат главоломно

1104 0
photo of Болничните в месеците с празници през тази година растат главоломно
Снимка: iStock/Guliver
Болничните, които са вземани през април, май и юни тази година, най-вероятно ще увеличат нивото на отпуски по болест през тази година двойно спрямо миналата, пише в. "24 часа".

Само през април, май и юни са издадени около 1 милион листа. За сравнение, през първите три месеца на годината, когато беше и пикът на грипа, има издадени около 678 000 болнични.

Оплаквания, че фалшивите болнични се увеличават, а виновникът бил съдът

Идеята първите три дни да ги плаща работодателят беше да се намалят фалшивите болнични. "Публична тайна е, че не е най-трудното нещо да...

Според бизнеса, около празници болничните се увеличават с 30%. Затова работодателските организации поискаха първите три дни да са неплатени, вместо да се плащат от работодателя. От "Воля" обаче дадоха идея първите 3 дни да се плащат от държавата.

Още през май от Националния осигурителен институт се усъмниха в увеличението на болните работници и служители около празниците. Тъй като между Великден и Гергьовден се получиха общо 8 почивни дни с разпръснати между тях 3 работни, така някои си събраха с помощта на болничен 11 дни ваканция накуп.

Само през първите 6 месеца на тази година болничните са стигнали 1,7 млн., а прогнозата сочи, че до края на 2019-а ще станат 3,5 милиона. Това беше причината премиерът Бойко Борисов да предупреди в началото на юли лекарите да внимават, за да "не се стига до арести на медици". "Това е страхотен бич и за работодателите, някой си пълни джобчетата с раздаване на болнични листове. Това са още 1,5 млн. повече заболели, което няма как да е истина", обясни тогава Борисов. Според него, зачестявали случаите хора да вземат болнични без причина с ясното съзнание, че работодателят и бюджетът ще им плащат. "А те отиват да берат гъби, ягоди, през това време си им текат заплатите, не могат да бъдат заместени", разгневи се премиерът. И поиска мерки за ограничаването на фалшивите листове.

Какво сочи статистиката - научете в Expert.bg!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Владимир Путин основава нова държава?

Тези дни руските държавни медии и хилядите платени тролове в социалните мрежи имат доста работа. По повод 80-годишнината от Пакта между Хитлер...