Борисов: За АЕЦ "Белене" България е платила 708 млн. евро

6546
Борисов: За АЕЦ "Белене" България е платила 708 млн. евро
Снимка: БГНЕС

До момента за проекта АЕЦ „Белене” България е платила 708 млн. евро през годините. Проектът „Южен поток” беше зачеркнат. Какво имаме покрай нас – НАТО-вска Турция поема „Турски поток”, НАТО-вска Гърция поема целия „Южен газов коридор”. България се превръща само в клиент и газопреноса спирка.

Това каза премиерът Бойко Борисов във Варна, където откри Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Борисов заяви, че се надява съвместните експертни екипи, които бяха договорени в телефонния разговор с руския президент Владимир Путин, да предложат бързо варианти за АЕЦ „Белене” и за „Южен поток“, които да устройват, както България, така и руската страна.

„Присъдата към България е да си плати и да си вземе двата реактора. В тази ситуация, ако политическата класа има по-добри решения, с радост ще ги чуя. Но през годините показаха, че само приказват. Две правителства се извървяха, и на Станишев, и на Орешарски, и няма един метър помръднато напред”, посочи премиерът пред журналисти.

„Какво имаме към днешна дата – осъдителна присъда, която казва – България е длъжна да даде 553 млн. евро, сиреч огромна сума пари, за да придобие два реактора. До тук сме дали към 708 млн. евро през годините и всъщност имаме един гьол.

Само, че след като сме осъдени да придобием тези два реактора, ние нямаме никакво друго действие, освен дали ще ги платим сега ние, или ще се протакаме във времето с юридически хватки и стъпки, но накрая ние като държава трябва да приготвим 1 млрд. и 200 – 300 млн. Отделно за тези, които разсъждават лесно, бидейки на почивка, всеки ден включително и днес 167 000 евро лихва се начислява на тези пари. Вече сме над 30 – 40 млн. лв. с лихви, натрупани, след делото в Женева. Затова казвам – на едните им е лесно да се говори, едните ще строят, другите ще го бутат, но парите вървят всеки ден”, коментира премиерът.

„Две години аз направих пътека в Брюксел, в Европа с всички лидери – да им кажа, че ние ще се изправим до този момент. Благодарен съм на ЕК и на Жан-Клод Юнкер, че най-накрая разбраха в каква ситуация от 2006 г. сме поставени", допълни Борисов. 

Той коментира и проекта „Южен поток”.

„Южен поток” - вече го няма като такава терминология. Спокойно може да отидете след мен и да заснемете тръбите и да покажете на Варненското пристанище, то вече няма място, Бургаското пристанище е същото. За 2 млрд. и 200 млн. евро произведени тръби в Япония и Германия се намират във Варна и Бургас. Те стоят на слънцето. В същото време южните газови коридори минават през Гърция, Набуко – уест беше зачеркнат, „Южен поток” беше зачеркнат. Холандското правителство, холандската агенция, която дава разрешения – разреши, немската агенция даде разрешение за Северен поток 2”, заяви Борисов.

Той повтори тезата си, че в тази ситуация отново се изправяме пред тежки съдебни процедури, защото когато договорът за „Южен поток” е подписван, третият либерализационен пакет не е бил в сила, а има междудържавни споразумения.

„Какво имаме покрай нас – НАТО-вска Турция поема „Турски поток”, НАТО-вска Гърция поема целия „Южен газов коридор”. Нашите инвестиции в газопреносната система, като държава през годините са около 20 млрд. и в един момент България се превръща само в клиент и газопреноса спирка, защото сега минава през Украйна, през България и влиза в Истанбул – около 17 млрд. куб. м. газ. „Турски поток” ще ги отреже, а на 9 август в Санкт Петербург президентът Ердоган и президентът Путин ще се договорят за това. Това, което идва от този Каспийски регион ще минава през Гърция, Албания и Италия, а аз задавам въпроса: Къде сме ние? Защото питат, защо съм провел този разговор.

Борисов: След разговора ми с Путин съм оптимист за енергийните проекти

След вчерашния ми разговор с руския президент Владимир Путин съм голям оптимист. Президентът беше много добронамерен, очаквах, че нашия...

Тези неща по същия начин, не само във всички срещи на най-високо равнище, като се започне с Юнкер, Туск, Шулц, Меркел, Оланд – всички по същия начин съм им казал. Накрая написах писма с молба да ми отговорят с да и с не. След като дойде писмото от Юнкер той какво ни казва в него, сами разбирате, че това не е лична негова позиция, а на експертите, дирекциите, комисарите – намерете си прагматично решение , да си решите сами двата проблема. Ние като ЕК сме ви предоставили средства да си направите интерконектор с Гърция, за да гарантирате своята независимост и диверсификация. Имаме го, до месец-два ще стане и интерконектора с Румъния – имаме го, правим със Сърбия, правим и с Турция”, заяви Борисов.

Той подчерта, че е избрал обратния на предишното правителство подход - Европейската комисия да е водеща по енергийните въпроси, и даде за пример изпратеното от българското правителство писмо във връзка с енергийните проекти.

Той обясни, че заради „риториката, която имаше от България към Русия и санкциите”, доста е мислил дали да поиска разговор с президента Путин. „Защото можеше и да ми бъде отказано с всичко, което ние сме изговорили през годините. И аз затова на президента Путин му благодарих, че ми даде този разговор. Той беше доста добронамерен, което ме учуди”, заяви Борисов.

Путин е посочил, че иска да помогне на България и затова ще изпрати експерти у нас.

„Всеки, който ми каже, че трябва да платим около 3 млрд. лв. и да вземем два реактора и да ги сложим в музей, аз мисля, че няма да е отговорно към хората, които се борят за всеки лев. Трудно бихме ги продали, да не кажа невъзможно, защото те имат договор за 10 реактора с Иран и вместо да произведат общо 12 с българските, трябва да произведат осем плюс два”, каза премиерът.

Борисов и Ненчев откриват Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона

Министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константин Попов ще участват в официалното откриване на Център...

Той коментира, че са направени стъпки, с които могат да се намерят инвеститори за газовия хъб „Балкан”. По отношение на АЕЦ „Белене” по думите на министър-председателя има няколко варианта, като единият е „Белене” да стане частен проект, с малко участие на държавата.

„Евроатлантическата принадлежност на България не търпи коментар. Никой не трябва да има илюзии, че пътят на България не е НАТО и ЕС“, заяви още Борисов.

За "Фронтекс" и опазването на границата премиерът коментира, че страната ни е поискала техника, офицери и помощ. „България трябва да положи огромни усилия“, каза той. От бюджета за тази година са предвидени 80 млн. първоначалната вноска, с които ще започнат да се изграждат нови военни кораби.

Премиерът определи, че магистрала „Хемус” е изключително важна. „Взимаме мерки, къде може да пуснем по-бързо лотове, за да облекчим максимално движението“, каза той и отчете, че приходните агенции работят много добре, предаде БГНЕС. 

За споразумението за мигрантите с Турция премиерът заяви, че то е добро за България. „Миграционният натиск е по-малък в сравнение с миналата година. Ние ще се борим то да продължи“, заяви Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

Politico: България не може да се присъедини към еврозоната през януари 2025 година

Колко са нужни за издръжката на 3-членно семейство?

Отлагането на либерализацията едва ли ще се отрази на цените на тока

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика