БСК: 100 млн. лева от Европа няма да стигнат безвъзмездно до бизнеса

2587
БСК: 100 млн. лева от Европа няма да стигнат безвъзмездно до бизнеса
Снимка: istock

100 млн. лева, които трябваше да се ползват безвъзмездно от бизнеса за оборотен капитал по инициативата на Европейската комисия REACT-EU, бяха прехвърлени към Фонда на фондовете (ФМФИБ) по финансов инструмент „Портфейлни гаранции", за гарантиране на кредити, които търговските банки ще предоставят на българските предприятия срещу лихва. Това заявиха от Българската стопанска камара (БСК) със съобщение до медиите.

Това се е случило след като Комитетът за наблюдение (КН) на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020“ (ОПИК) и Оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия” 2014-2020 (ОПИМСП) са одобрили предложения от Управляващия орган (УО) на ОПИК за промени в оперативната програма.

БСК: Бизнесът очаква по-бързи и адекватни мерки за подкрепа срещу кризата

В периода 13-15 април 2021 г. Българската стопанска камара проведе експресно онлайн проучване сред своите членове от цялата страна и вс...

Трансферът на безвъзмездни помощи за бизнеса (грантове) в програма за гарантиране на кредити (финансов инструмент) е в противоречие с целите на REACT-EU - желанието за бърз отговор на нуждата от ликвидност в засегнатите компании, и ще забави преодоляването на негативните ефекти от кризата", категорични са от БСК.

Според стопанската камера в този си вид програмата  няма да подпомогне българските предприятия за по-бързо и ефективно възстановяване.

От БСП информират, че от посочените в документа данни за основните финансови инструменти става ясно, че от общо 657.9 млн. лева, предвиден ресурс за портфейлни гаранции, в това число 157.9 млн. лв. чрез ФМФИБ и 500 млн. лв. чрез ББР, размерът на потвърдените за гарантиране кредити към края на април 2021 г. – повече от година след началото на пандемията, възлиза на едва 190 млн. лв. общо чрез двете институции (7 млн. лв. от ФМФИБ и 183 млн. лв. от ББР), или по-малко от 29% от предвидения ресурс.

"Добавянето на допълнителен бюджет от 100 млн. лв. към операцията няма да доведе до по-ефективно използване на ресурса. Представените аргументи в подкрепа на предложеното от УО решение в действителност представляват контрааргументи за взимане на подобно решение", съобщават от камарата.

Радосвет Радев: Около 24 000 души са новоосвободените от работа от началото на 2021 г. (ВИДЕО)

В началото на 2020 г. най-големият проблем за работодателя беше недостигът на работна сила. Тази година нещата са коренно различни и пр...

По думите на БСК аргументите на бизнеса не са били чути и мнозинството от членовете на Комитетът за наблюдение мълчаливо са подкрепили предложенията на Министерството на икономиката, с което се реши 100 млн. лева да не стигнат до бизнеса под формата на безвъзмездни средства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика