БСК: COVID-19 увеличи предприятията в несъстоятелност

2961
БСК: COVID-19 увеличи предприятията в несъстоятелност
Снимка: iStock

COVID-19 увеличава броят на предприятията, обявени в несъстоятелност, през юли 2020г. Това сочат данните от регистъра на Агенцията по вписванията. Анализът е на Българската стопанска камара "Отражението на COVID-19 върху икономиката  в числа", базиран на публични данни на различни институции.

През юни тази година фирмите, обявили несъстоятелност, са 62 при 42 за същия месец на предходната година, а през юли 2020 г. - 70 при 53 през юли 2019 г.

БСК: Мярката 60/40 затруднява запазването на заетостта

"Българската стопанска камара изразява становище, че мярката 60/40 законодателно е регламентирана по начин, който съществено затруднява...

По данни на НСИ през юли общият показател на бизнес климата се покачва спрямо предходните три месеца, но още е далеч от предкризисните нива, след като през април отбеляза спад със 17,7 на сто, посочва БСК.

По данни на Министерството на финансите, като цяло, се подобрява фискалната дисциплина на бюджета - просрочените задължения към Централното правителство и осигурителните фондове намаляват, но се увеличават задълженията към общините.

Данните на МФ за изпълнението на Държавния бюджет показват, че приходите от корпоративен данък намаляват с 18,7 на сто през юни 2020 г. спрямо същия месец на 2019 г. Сериозно намаление се отчита също при приходите от мита (-9,2 на сто) и акцизи (-10,6 на сто), както и от ДДС (-6,2 на сто). Нарастват единствено приходите от данъците върху доходите на физическите лица (4,5 на сто) и от осигурителни вноски (4 на сто), както и от данъците върху застрахователните премии (8,6 на сто). С 36,4 на сто нарастват и приходите от помощи, основно благодарение на европейските антикризисни програми.

Бюджетното салдо силно се влошава, основно за сметка на намаления бюджетен излишък (-65 на сто), при паралелен трикратен ръст на излишъка по европейските програми (340 на сто).

Фискалният резерв намалява с 15,5 на сто - от 11,7 на 9,9 млн. лв.

БСК: Едва 8% от работодателите са склонни да се възползват от схемата "60/40"

Едва 8% от работодателите, членуващи в Българска стопанска камара, са склонни да се възползват от схемата "60 на 40". Това показват рез...

По данни на БНБ, през второто тримесечие на 2020 г. спрямо първото тримесечие на годината БВП намалява с 9,8 на сто, а спрямо същото тримесечие на предходната година - с 8,2 на сто. Спрямо първото тримесечие на тази година потребителските цени намаляват с 1,4 на сто, но спрямо същия период на 2019 г. е налице ръст от 1,6 на сто. И цените на производител намаляват (-4,6 на сто), като по-голямо е намалението за външния пазар (-6,2 на сто) и по-малко за вътрешния (-3,5 на сто).

С 13 на сто намалява промишленото производство спрямо същия период на предходната година.

Нетните вътрешни активи намаляват, като се увеличават вземанията от бюджета, от домакинствата и от неправителствения сектори.

Намаляват парите в обръщение и нарастват депозитите, което според БСК е типично прокризисно поведение.

Покачват се лихвените проценти - повече при краткосрочните кредити.

БСК не вижда никаква помощ от държавата за важни сектори

В готвеното постановление с мерки за държавна помощ за пострадали бизнеси от коронавируса все още има неща, които могат да се поправят ...

Отрицателното търговско салдо нараства спрямо същия период на предходната година с 9,7 на сто, като с по-голям процент (-11,9 на сто) намалява вносът, докато износът намалява със 7,5 на сто.

Преките инвестиции се запазват на едни от най-ниските нива за последните 20 години и са в размер едва на 263 млн. лв. през второто тримесечие на 2020 г. Нарастват лошите и преструктурирани кредити.

Спрямо същия месец на миналата година, в края на юни 2020 г. наетите намаляват със 111.5 хил., или с 4.7 на сто. Най-голямо намаление се наблюдава в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 48.8 хил. Спрямо същото тримесечие на 2019 г., през второто тримесечие на 2020 г. ръстът на работните заплати е с 6.1 на сто. Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата в обществения сектор нараства с 6.9 на сто, а в частния - с 5.8 на сто.

През юни 2020 г. спрямо същия месец на предходната година броят на българите, пътували в чужбина, намалява с 60 на сто, а на чужденците, посетили страната ни - със 75 на сто. Реализираните нощувки през юни 2020 г. намаляват на годишна база с 88 на сто, в т.ч. реализираните нощувки на чужденци у нас са 96 на сто по-малко. Сходни са и намаленията при приходите от нощувки - 89 на сто по-малко спрямо юни 2019 г., в т.ч. на чужденци - 96 на сто.

Анкета на НСИ сред нефинансовите предприятия показва, че приходите от продажби продължават да намаляват или остават без промяна, като едва 18,4 на сто от анкетираните мениджъри декларират ръст в продажбите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика