БТПП е против 10-годишната давност за длъжниците

2009
БТПП е против 10-годишната давност за длъжниците
Снимка: iStock

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е против въвеждането на 10-годишна абсолютна давност за длъжниците, която е заложена в промени в Закона за задълженията и договорите, пише 24 часа.

В становището си работодателската организация посочва, че абсолютната давност ще е в нарушение на конституционния принцип за защита на частната собственост на добросъвестните кредитори, които щели да понесат неблагоприятните последици най-вече поради недобросъвестното поведение на длъжниците и бавната административна и съдебна процедура по събиране. Според БТПП бавното и продължително събиране на дължимите вземания се дължи на факта, че не е налице контрол при призоваването на длъжниците и спазването на Закона за гражданската регистрация, както и на Закона за търговския регистър по отношение на постоянния и настоящия адрес на физически лица.

Реформаторите искат падане на давност не само за приватизацията

Позиция против инициативата на ГЕРБ за сваляне на давността по отношение на приватизацията изказаха и от коалицията "Реформаторски блок...

Предварителната оценка на въздействие не давала информация за приблизителния размер на загубите на добросъвестните кредитори и евентуалния риск те да не успеят да получат сравнително бързо своите вземания, посочват още от БТПП.

Освен това, така написан, законът щял да насърчи сивата икономика, тъй като според тях ще освободи от отговорност физическите лица от изискуемостта на дадено вземане по кредит.

Предложението щяло да въведе и дискриминационно ограничение между фирмите и физическите лица, извършващи дейности по занятия, за които е необходимо сключване на граждански договор.

В становището, подписано от председателя на УС на БТПП Цветан Симеонов, се посочва още, че през последните години са въведени редица промени в законодателството, които са увеличили правните възможности за всички частни лица да оспорват своите задължения и тяхната процесуална равнопоставеност. Това водело след себе си недобросъвестно отлагане на действия в процеса и опити за постигане на бавно правораздаване.

10 г. давност за неизплатени кредити от 150 000 лв., предлагат патриотите

Обединени патриоти (ОП) внасят нов Закон за защита при свръхзадлъжнялост на физически лица. Лидерът на Атака Волен Сидеров уточни, че ...

Против законопроекта се обявиха и от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране, в която членуват фирмите за бързи кредити. Те посочват своите доводи, един от които е, че предложението за 10-годишната абсолютна давност е против основополагащи принципи на гражданското право и не би могло да постигне така заявените цели. Според тях такова законодателно решение би навредило на вторичния пазар на необслужвани кредити и на банковата дейност.

Министерството на финансите и Министерството на правосъдието, Асоциациацията на банките в България и Сдружението на колекторските агенции също изразиха силно негативна позиция в своите становища по закона, който цели да се спасят 600 хиляди души от кредиторите. Според правосъдното министерство измененията не са съобразени с продължителността на съдебните производства и изпълнителния процес, а според ведомството на Кирил Ананиев законовите поправки могат да доведат до нежелани ефекти като например кредиторите да притискат длъжниците за допълнителни обезпечения.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика