България си върна 100 % от алжирския дълг

8064
България си върна 100 % от алжирския дълг

България си върна 100 % от алжирския дълг. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, предаде Фокус.

Днес по сметката на Министерството на финансите са постъпили 14.3 млн. щатски долара.

Дянков: Всички искат повече пари, но няма

Със Закона за държавния служител, който от тази седмица влиза в сила, и новия модел на заплащане, ще се окаже, че заплатите в държавн...

Това е дълг още от края на 80-те години. До 1993-та година Алжир дължи 9.5 млн. долара, заедно с всички лихви по тях се получават 14.3 млн. долара. Подписахме миналата седмица, но изчакахме и парите да дойдат. Имаше 30-дневен срок, днес обаче са в сметката на Министерството на финансите, каза министърът.

По думите му - това е първият дълг, който държавата България си е върнала на 100 %, без да опрости нито цент.

Всички пари, които ни дължаха и като лихва, и като главница, сме ги взели. Казвам това, защото предишните няколко дълга от този регион, от Близкия изток, особено по време на Станишев, са вземали нула процента. От 300-те милиона за Либия, България не е взела нито цент, всичките ги е опростила по времето на Станишев. От иракския дълт, който е бил 1.3 млрд. долара приблизително, сме взели под 200 милиона, тоест, опростили сме почти всичко. Заради това макар че тук сумата е по-малка, понеже е на 100 %, смятам, че е голям успех, каза Симеон Дянков.

Министерството на финансите води преговори с още пет-шест държави от Близкия изток и от Африка за връщане на дълг. Надявам се до началото на следващата година, защото тези преговори обикновено продължават една-две години, и с други държави да имаме успехи, заяви Дянков.

Дянков: Пенсиите скачат с до 10%, минималната заплата става 310 лeва

През 2013 година пенсиите ще бъдат увеличени със 7 до 10 %. Това съобщи в Пловдив вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. ...

Най-големият длъжник на България в момента е Куба – те ни дължат около 300 милиона долара. Там ще е по-трудно, защото правителството не е демократично, но водим преговори. Възнамеряваме да предявим иск към новото либийско правителство, защото не смятаме, че политиката на Станишев чисто и просто да опрости дълга, е била правилна. Тогава правителството в Либия е било нелигитимно, според много държави. Подготвяме иск за около 300 милиона. Друга държава, която ни дължи, е Мозамбик, Ангола, доста държави в Африка и там сме най-активни в момента. Общо сумите са от порядъка на няколкостотин милиона долара, каза Симеон Дянков.

Министърът посочи, че България си връща алжирския дълг напълно и без посредници.

Предишното правителство често е използвало частни фирми, които уж са водили преговорите. От началото на управлението имаме такъв принцип – директно министерство към министерство. От около две години работим с Министерството на финансите на Алжир, убеждаваме ги, че е в техен интерес да платят тази сума, за да имат по-добър достъп до международните пазари. След около две години намерихме подкрепа от техния финансов министър и успяхме да си приберем тези пари, каза той. Според него при директното водене на преговори, се връща много по-голям процент от дължимото, а в случая с алжирския дълг - 100 %.

Редактор: Яна Баярова

Японките губят лидерството по дълголетие

Жените в Япония за първи път от 25 г. насам не оглавиха рейтинга по продължителност на живот на планетата. По данни за 2011 г. на първо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика