Чобанов отрича да има готовност за равна пенсионна възраст между мъжете и жените

34527
Чобанов отрича да има готовност за равна пенсионна възраст между мъжете и жените
Снимка: БГНЕС

Във финансовото министерство няма нова програма за пенсионната реформа. Обсъждат се само мерки във връзка с препоръките на Европейската комисия за вдигане на възрастта за пенсиониране, каза във Велико Търново министърът на финансите Петър Чобанов.

Коментарът му бе по повод на разпространена информация, че след 2021 г. и мъжете, и жените от най-масовата трета категория труд ще се пенсионират на 65-годишна възраст. Как точно ще изглежда пенсионната реформа у нас и как ще расте пенсионната възраст, ще стане ясно най-рано в средата на годината, уточни Чобанов.

Според информацията, която изчете по-рано тази сутрин, новата програма за пенсионната реформа ще влезе в Министерски съвет през ноември тази година. Досега, в програмите на Министерството на финансите, се предвиждаше пенсионна възраст от 65 години за мъжете и 63 години за жените. В момента жените излизат в пенсия на 60 г. и 8 месеца с 34 г. и 8 месеца стаж, а мъжете - на 63 г. и 8 месеца и 37 г. и 8 месеца стаж. Условията за пенсиониране бяха замразени за тази година на нивото им от миналата година.

По отношения на пенсионната реформа през последните няколко години се дават редовно препоръки на Европейската комисия и те засягат всички държави-членки. Това, което искат от нас, е да посочим конкретна година, в която мъжете и жените ще започнат да се пенсионират на еднаква възраст, обясни министър Петър Чобанов, предаде БГНЕС. "Това е много широко публично обсъждане, съвместно със синдикати, с работодатели, с хората - кога може това да се случи, по какъв начин и какъв да е пътят, за да се стигне дотам, тъй като това предполага промяна в една много чувствителна тема - пенсионната възраст".

Миналата година възрастта за пенсиониране беше замразена, с цел да си дадем време до средата на годината или до приемането на новия бюджет да можем да решим как точно ще изглежда пенсионната реформа, коментира финансовият министър. По думи му още не е фиксирана конкретна годината за европейско изискване и предстои широк обществен дебат по тази чувствителна за обществото тема: "Хоризонтът остава отворен. След 2021 година, имаме достатъчно време дотогава, и не е фиксирана още годината, но това е европейско изискване. Разбира се европейските изисквания са важни за нас, но са важни и хората. Ние ще се стремим така да отговорим на тези изисквания, да не създаваме този стрес, който го имаше създаден у хората с предходната пенсионна реформа, когато много бързо беше взето решение как точно да се решава пенсионната възраст".

Велико Търново

100 млн. лева допълнително ще получат общините през следващата година, съобщи още във Велико Търново министърът на финансите Петър Чобанов. Средства ще бъдат разпределени за изравнителната субсидия, в която е включена издръжката на общинските администрации, както и за субсидиране на капиталовите разходи, за снегопочистване и ремонт на пътища. 20 млн. лв. от сумата ще бъде формирана от собствените приходи на общините, а останалите 80 млн. лв. от държавния бюджет, уточни Чобанов. Според него предстои преразглеждане на критериите и методиката при формиране на средствата за субсидиране, като част от цялостната реформа за децентрализация на правителството.

Във Велико Търново министърът на финансите Петър Чобанов и главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие Димо Спасов се срещнаха с представители на бизнеса и представиха възможностите на банката за кредитиране на малкия и средния бизнес. "За една година е налице успокоение на бизнес средата, а това означава, че е време за инвестиране", каза след срещата с бизнеса Чобанов. Той посочи, че представителите на бизнеса са дали добра оценка за работата си с Приходната агенция, но все още междуфирмената задлъжнялост е голяма.

По данни на Министерството на финансите реално събираемите дългове са в размер на 1,6 млрд. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика