COVID-19: Розоберът е под въпрос, няма кой да обере цветовете

5756
COVID-19: Розоберът е под въпрос, няма кой да обере цветовете
Снимка: БГНЕС

Три седмици преди да започне да цъфти розовия цвят, стопаните са силно обезпокоени как ще се осигури безопасността на работниците. Според тях е невъзможно да се изпълнят разпоредбите на Националния кризисен щаб и министерство на здравеопазването. Затова те са притеснени, че тази година кампанията по розобера ще се повали. Това стана ясно от репортаж на БНТ от Карловско, където голяма част от производителите вече са обработили розовите масиви.

Вангел Биков розопроизводител:"Всички сме на едно мнение, че водещи са здравето на хората. За нас под въпрос е не само тази кампания, а нашето бъдеще. Миналата година при изключително слаба кампания остана цвят, който не беше обран и окапа." Това се отрази на всички по веригата, обясни той. Ние направихме каквото можахме, заплатихме по лев на работниците, но се оказва крайно недостатъчно, сравнено с Европа, за където се готвят да заминават сезонни работници, а тази година никой не е склонен да плаща повече от 60-70 стотинки, тъй като всички се опасяват от световната стагнация, допълни той.

Розоберът пред провал заради бюрократични ограничения

В навечерието на розовата кампания земеделските производители са изправени пред практическа невъзможност за сключване на изискуемите от...

Има риск за цялата кампания, категорична беше друга розопроизводителка. По думите й има малки производители, които и сами могат да си оберат цветовете или поне част от тях. Повечето от тях го правят от семействата си - поне тяхната кампания да мине. Големите няма как да го направят, категорична беше тя. "Опитваме да осигурим предпазни средства, но не можем да купуваме всеки ден консумативи. Ръкавиците няма как да останат цели при розобер", обясни тя.

По данни на професионалната организация на розопроизводителите в България ако кампанията се проведе при нормални условия минимум 40 000 работници ще са необходими, за да се прибере всичкия цвят. Затова според Христо Николов председател на дружеството - трябва да се намери механизъм, по който кампанията да се случи, защото тя остойностява целият годишен труд на розопроизводителите.

"Искаме да кажат (министерство на здравеопазването и земеделието) какъв ще е механизмът на контрол при пътуване на работниците. Стигайки до полето и разпределяйки ги по редовете, гарантираме тяхната безопасност, защото разстоянието е достатъчно голямо. Въпросът е транспортирането от и до градините и струпването на кантара, както го наричаме в края на работния ден", каза той.

"Високата себестойност на розовия цвят, породена от нерегламентираното заплащане на човешкия труд е един от проблемите, с който трябва да се борим. От година се борим да изкараме на светло това заплащане, за да остойностим цената на розовия цвят", коментира той проблемът с ниската изкупна цена на продукцията.

Розоберът започна с по-ниска цена от миналогодишната

С по-ниска цена от миналата година започна розоберът в Карловско. Това съобщи за ''Фокус'' Милена Радева, председател на кооперация в ...

Паралелно със здравната криза в сектора върви и друг проблем: "Електронният регистър, който е започне да действа февруари 2021г, а срокът, в който производителите трябва да се регистрират в него е 30 април. Паралелно с това върви и кампанията за плащания в общинските служби. Там имат голям проблем, защото чисто физически не могат да се справят", коментира розопроизводителят.

Председателят на професионалната организация му отговори, че е разговарял със заместник-министър Виргиния Кръстева, в чийто ресор са областните дирекции и общински служби "Земеделие" - прави се всичко възможно хората да получат удостоверенията си на време. Тук излиза една картина, за която предупреждаваме от 2 години. "През последните 4 години само в района на Карлово традиционно се регистрират около 320 розопроизводители, те са земеделски производители. Към момента имаме подадени над 620 заявления или имаме вече излезли на светло близо 300 розопроизводители само тук", каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика