X
 
 

Депутатите премахват част от безумията в закона срещу мръсните пари

2550 0
photo of Депутатите премахват част от безумията в закона срещу мръсните пари
Снимка: Pixabay
Депутатите започват спешен ремонт на пореден закон, след като най-сетне проумяха, че нито данъкоплатците, нито държавните органи са в състояние да го прилагат. Става дума за Закона за мерките срещу прането на пари, който изисква до 12 май стотици хиляди фирми, институции, организации, свободни професии да внесат в ДАНС свои вътрешни правила за контрол и предотвратяване на прането на пари. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова призна, че това изискване е затруднило много фирмите и в него няма никакъв смисъл, пише вестник "Сега".

В средата на февруари пред ДАНС вече се извиха огромни опашки заради друга разпоредба на същия закон - голяма част от фирмите, общините, неправителственият сектор и свободните професии трябваше да представят планове за обучение на служителите си (дори да нямат персонал) как да разпознават и да докладват за мръсни пари. Три дни преди крайния срок ДАНС разпространи примерен план за обучение и хиляди "задължени лица" го преписаха, за да се отчетат. Заради "големия интерес" обаче сайтът на агенцията се срина, много фирми, счетоводни офиси, адвокатски кантори и т.н. не успяха да изпратят електронно плановете си и се наложи да ги предават "на гише".

Една банка у нас системно е нарушавала Закона срещу изпирането на пари

Една от 27-те банки у нас през 2015 година системно е нарушавала Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП). Това става ясно от ...

Сега се очертават същите проблеми заради задължителното представяне на вътрешни правила срещу мръсните пари. Повечето "задължени лица" не са готови, а немалко дори не подозират за това задължение. Санкцията за нарушителите е минимум 1000 лв.

По-лошото е, че ДАНС също не е готова с т.нар. Национална оценка на риска, нито е публикувала обещаните примерни правила, които би трябвало да ориентират счетоводните предприятия, търговците на едро, агенциите за имоти, лизинговите компании, както и всевъзможни възложители на обществени поръчки. Фирмите, които са се опитали сами да се справят със задачата, са се провалили, тъй като ДАНС масово е връщала изпратените правила за преработка, става ясно от счетоводните форуми.

Управляващите или най-сетне са осъзнали, че изискването да се представят в ДАНС вътрешни правилници е безумна бюрокрация или се боят от напрежение преди изборите. Във вторник група депутати от ГЕРБ внесоха законова поправка, според която фирмите не са длъжни да изпращат правилата си в агенцията. ДАНС обаче ще има право да проверява налични ли са те.

Поправката трябва да бъде приета от парламента по ускорена процедура, тъй като заради Великден и Гергьовден остават съвсем малко работни дни до 12 май, когато изтича срокът за внасянето на правилата в ДАНС. Експресни приемания на закони и неизбежните корекции, които минават на първо и второ четене само в рамките на седмица, вече са утвърдена практика в този парламент.

Национален протест на адвокатите - заради калпави закони и заради Данаил Кирилов

Национален протест за правова държава ще се проведе на 16 април в цялата страна, предаде БГНЕС. В Деня на юриста и Конституцията адвок...

Вчера депутати от ГЕРБ обявиха на брифинг, че поправят нефелния закон. "Фирмите ще си направят тези правила, но не до 12 май, а до 6 месеца, след като ДАНС публикува на сайта си Националната оценка за риска. Оттам ще се види кои са рисковете, които те трябва да идентифицират и да включат в своите правилници. Освен това фирмите няма да ги изпращат на ДАНС за одобрение, просто ще си бъдат при тях и ще ги ползват предвид действията, които следва да предприемат по Закона за мерките срещу изпирането на пари“, разясни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Сега фирмите чакали одобрение от ДАНС на тези планове, но агенцията била страшно затруднена и не смогвала да отговори.

Други поправки

В закона за мерките срещу прането на пари ще бъде направена промяна и за yпpaжнявaщите aдвoĸaтcĸa пpoфecия. От тях няма да се изисква да дoĸлaдвaт инфopмaция, пoлyчeнa пpeди, пo вpeмe нa или cлeд cъдeбнo пpoизвoдcтвo, или в пpoцeca нa oпpeдeлянe нa пpaвнoтo пoлoжeниe нa ĸлиeнт, освен когато той тъpcи юpидичecĸи cъвeт, зa да пере пари или финaнcиpa тepopизъм. Тази промяна бе обещана от ГЕРБ след протеста на адвокатите по-рано тази година. Гилдията се възпротиви срещу нарушаването на адвокатската тайна, което е погазване на Конституцията и европейската конвенция за правата на човека. Дори Висшият адвокатски съвет обмисляше да сезира Конституционния съд, но после успя да си издейства привилегията.

Депутатите ще поправят още куп други закони, след като ЕК е установила пропуски от наша страна при прилагането на Директивата за предотвратяване използването на финансовата система за пране на пари. БНБ, Комисията за финансов надзор и Държавната комисия по хазарта ще получат по-големи правомощия - ще могат да налагат глоби и имуществени санкции, ако установят, че банки, застрахователи, пенсионни компании и прочее поднадзорни лица не спазват закона срещу мръсните пари.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Изложба за развитието на предизборната агитация подготвят в Добрич

Във фонда на Регионалния исторически музей в Добрич се съхранява изключително богата колекция от предизборни материали от най-ново време, съобщават...