Доказателство за монопол: "Лукойл" държи 9 от 10 от складовете за горива

5499
Доказателство за монопол: "Лукойл" държи 9 от 10 от складовете за горива

"Лукойл Нефтохим" и "Лукойл България" държат близо 90% от данъчните складове за горива. Това става ясно от данни на Министерството на финансите, предоставени на "Нова република" след съдебно решение, че това не е търговска информация, която трябва да се крие.

Данните са за 2014-2015 година. Общо капацитетът на данъчните складове за дизел е 881 878 959 литра. От тях 719 милиона и 400 хиляди литра са притежание на две компании - „Лукойл Нефтохим“ и „Лукойл България“. Тези две фирми са собственици на 82% от капацитетите в данъчните складове за дизел в България. При бензина ситуацията е още по-драстична. Общо капацитетът на данъчните складове за бензин е 398 036 000 литра. От тях 366 милиона литра са собственост отново на „Лукойл Нефтохим“ и „Лукойл България“. Това прави концентрация на 92% от собствеността.

Шефът на "Лукойл": Няма картел, България е от страните с най-евтини горива

Няма картел, а има ценови паралелизъм на пазара на горива. Това обяви Валентин Златев, шефът на най-голямата петролна компания у нас - ...

По думите на бившия депутат Петър Славов, "Нова Република", чрез евродепутата Светослав Малинов, ще сезира Европейската комисия за изясняване на ситуацията и разбиването на монопола при данъчните складове у нас.

Според Славов това е монопол. "Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да започне разследване за злоупотреба с господстващо положение на компаниите от групата на руската компания "Лукойл" у нас", категоричен беше той. Именно този монопол според дясното обединение е причината за това българите да плащат много по-скъпи бензин и дизел. "Това е най-грижливо пазената тайна в държавата", заяви Славов.

Припомняме, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) преди седмица реши да прекрати производството за доказване на картел на пазара на горива на дребно. КЗК обаче забрани на служителите в различните петролни компании да комуникират помежду си.

Как от дясното обединение коментират казуса - четете в Expert.bg

Заради картела за горива се готви жалба до Европейската комисия

Ще има жалба на европейско ниво заради картел на горивата, но чак след като КЗК се произнесе има ли картел на пазара на горива. Това об...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика