Държавата ще поеме значителна част от заплатите на служители в "доказано" засегнати фирми (ВИДЕО)

12450
Държавата ще поеме значителна част от заплатите на служители в "доказано" засегнати фирми (ВИДЕО)
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

"Доказано засегнатите фирми" от извънредните мерки на правителството заради коронавируса, ще бъдат компенсирани с поемане от държавата на 60% от възнагражденията на техните работници.

Това обяви финансовият министър Владислав Горанов на извънреден брифинг.

"Тези, които са засегнати от ограничено потребление и имат намерение да съкращават служители, да не го правят, а да кандидатстват пред Агенция по заетостта, призова той.

„Вместо да ги освобождават, държавата през осигурителната система да поеме за първия месец като краткосрочна кризисна мярка – вместо безработица, от Държавното обществено осигуряване (ДОО) да бъдат предоставени 60% от възнагражденията“, обясни той.

Освен това, ще предложим с Българската банка за развитие /ББР/ мерки за ликвидна подкрепа на бизнесите, които страдат от кризата, посочи още Горанов.

„Тази мярка не може да работи до безкрай, но да се надяваме, че социалните ограничения ще ни дадат възможност да избегнем пика на кризата и да можем да възстановим стопанския оборот“, заяви Горанов.

Ще предложим удължаване на срока за годишно финансово приключване. Предлагам този срок да бъде удължен до средата на годината, т.е. 30 юни“, каза още той.

През следващите дни и седмици ще преоценим големите проекти, включително и в сферата на отбраната.

Конкретни решения ще има още утре, обеща финансовият министър. Той отчете, че ще има бизнеси, които поради спецификата на кризата, ще увеличат своята работа. „Нека тези, които търсят бързи печалби, да не го правят, защото това се вижда. Държавата не толелира подобно поведение. То, освен, че е неморално, а и в някои аспекти е незаконно“, завърши Горанов

Правителството създава логистичен център за защитни материали и оборудване (ВИДЕО)

Обемите защитни средства и нуждите от тях нарастват неимоверно и се взе решение за създаване на логистично-координационен център Тази ...

Министрите обявиха, че засега няма да прилагат по-строгите мерки, предложени от председателя на Националния оперативен щаб, но ще го направят, ако предприетите мерки в отделните ресори не дадат резултат. Те бяха категорични, че всеки ден правителството е готово да приема нови мерки според ситуацията.

От правосъдното министерство ще предложат да спрат да текат всички процесуални срокове, започнали преди обявяването на извънредното положение до неговото приключване по висящите съдебни и административни производства освен тези по наказателните производства.

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че предложените от министър-председателя Бойко Борисов мерки по отношението на медицинския персонал ще бъдат осъществени по съществуващите оперативни програми. По този начин няма да бъде натоварван бюджета.

Ще се създаде логистично-координационен център към Националния оперативен щаб. Негов ръководител ще бъде комисар Николай Николов. Целта на този център е да следи за снабдяването със защитни средства не само на болничните заведения, но също така на социалните служби и други институции.

Социалният министър Деница Сачева съобщи, че утре ще бъдат заделени 20 млн. лева, които ще бъдат използвани за допълнително възнаграждение на медицинския персонал.

Куп министри с извънреден брифинг, обявяват социално-икономически мерки

Вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и мин...

„Ще подсигурим и общините. Към момента патронажната грижа обхваща 43 000 жители. Към момента социалните работници в цялата страна разнасят храна и дезинфектанти. Преди няколко часа доставихме храна в комплекса за слепи в жк. ”Люлин” в София. Утре ще обявим всички документи, чиито срок на валидност ще бъде удължен. Ще представим и законодателна промяна - пенсиите да бъдат преизчислени служебно. Молим хората да не ходят до офисите на НОИ. Имаме телефон за справки”, каза още Сачева.

От своя страна икономическият министър Емил Караниколов обяви, че има налични храна и стоки от първа необходимост.

Той обясни, че фирми, които в момента измъкват позитиви от ситуацията, са готови да помогнат на служителите, които временно са останали без работа в други сектори.

„Обмислят да направят предложение да се наемат работници от други фирми, които в момента изпитват трудности временно с граждански или трудови договори“, посочи още министърът на икономиката.

Последна информация за коронавируса четете в нашия блог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика