Държавата влезе в ПИБ, за да влезем в чакалнята на еврозоната, Борисов обеща да не затваряме заради коронавируса

5595
Държавата влезе в ПИБ, за да влезем в чакалнята на еврозоната, Борисов обеща да не затваряме заради коронавируса
Снимка: БГНЕС

Целта ни е този процес веднъж завинаги да приключи. Това заяви премиерът Бойко Борисов по темата с пътя на България към еврозоната.

Темата с ЕЦБ беше затворена, аукционът премина снощи, комисар Маргрете Вестагер ни похвали. Затова се налага да приемем една точка на правителствено ниво, касаеща ролята на държавата за капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ). Това беше последното изискване (бел. ред. - по пътя към чакалнята за еврозоната) – тази банка да има 30% външен капитал, подчерта Борисов.

Дончев: Най-рано пари за COVID-19 от Европа в края на годината

До момента не са постъпили средства за борба с коронавируса от Европа у нас, който и каквото да ви обяснява. Кога ще постъпят зависи ко...

Припомняме, че ПИБ обяви аукцион за емитиране на 25 млн. акции, защото ЕЦБ каза, че при негативен сценарий на проведен стрес тест Първа инвестиционна банка има липса от 262,9 млн. евро, но банката успя да навакса 130 млн. евро от тази липса. Вестник "Капитал" обаче написа, че инвестиционният интерес е слаб. Припомняме, че преди 2 дни икономическият министър Емил Караниколов призна, че държавата ще се намеси за акциите на ПИБ.

Сега, по думите на финансовия министър Владислав Горанов, Българската банка за развитие (ББР) придобива акции на ПИБ – съгласно правителственото решение до 70% от общия обем на новоемитираните акции. Акциите бяха предложени на аукциона при 5 лв. всяка, но нивото им след края на аукциона е 2,64 лв. за акция, а финансовият министър Владислав Горанов заяви, че балансовата цена на акциите на ПИБ е над 8 лева. "Няма да загуби по никакъв начин ББР и държавата", подчерта премиерът, като обясни, че тези акции ще бъдат изкупени "по цени с лихви" по-късно от ПИБ.

Всички изисквания, които бяха поставени (от Европа), са изпълнени, заключи Борисов.

Според в. "Банкеръ", правата за увеличение на капитала на ПИБ са придобити от двама инвеститори, но публичната борсова информация не разкрива имена. Единият е придобил 2 милиона права, а другият - 108 милиона, които ще му отредят 26.5% дял в банката. Но Владислав Горанов заяви, че ББР е придобила малко над 77 милиона права т.е. малко над 28 млн. акции, за 140 млн. лева.

Не по-малко от 30% от предложените на аукциона акции трябваше да са за частни инвеститори, за да няма нерегламентирана държавна помощ - 19% от общия капитал на ПИБ взе ББР, чакахме до последния момент, защото заради пандемията инвеститорите не са толкова активни, уточни икономическият министър Емил Караиванов. А Горанов заяви, че от Европа са предупредили, че ако не се появи поне 30% частни инвеститори в аукциона, тогава е възможно да се разгледа държавна помощ, но от резултатите от вчерашния аукцион "оставаме с впечатление, че има достатъчно частен интерес".

Валдис Домбровскис: Докладът по Европейския семестър няма общо с мониторинга

Еврокомисарят, отговарящ за икономиката в интерес на хората Валдис Домбровскис заяви в интервю за БНР, че обявеният вчера доклад по Евр...

Финансовият министър каза и, че от ББР ще влязат в разговори с другите акционери в ПИБ "за подобаващо участие в органите на управление на Първа инвестиционна банка". "ПИБ отговаря на всички регулаторни изисквания - активите ѝ са над 10 млрд. лева", допълни Горанов. И обясни, че ще предложи увеличение на капитала на ББР, за да няма съмнение, че тя може да се справи предвид операцията, макар че може и без това.

Сроковете за подаване на документи за чакалнята на еврозоната са когато сме готови, коментира Горанов. Той предположи, че ако всичко с капитала на ПИБ приключи успешно, ЕЦБ ще даде положителна оценка през юли тази година.

Ситуацията с коронавируса

"Повече няма да затваряме. Ясно казаха докторите, че силата на вируса не е така мощна, както беше февруари-март. Направихме всичко необходимо да си укрепим болниците. Ако забелязвате, уж интелигентни хора – не може 1 седмица да имаш всички симптоми, да се мъчиш и гърчиш и да не отидеш в болница. Целта ни е от 15 до 30 юни още да разхлабим, за да може след 30 юни плавно да преминем нататък, но срещу глупостта не можем да направим нищо". Това обобщи Борисов за ситуацията с коронавируса в България.

5% имат антитела, а 95% нямат – по тази логика трябва да стоим затворени, само че ние не искаме. "Има риск, движим се по ръба, но оставяме живота – най-вече да свикнем и да се пазим от това", подчерта премиерът.

Директорът на Агенция "Митници" Георги Костов е с коронавирус

Директорът на Агенция "Митници" Георги Костов е с коронавирус. За да потвърдят наличието на COVID-19 му били направени 3 PCR-теста, съ...

Борисов съобщи и, че ЕК иска "да капарираме" милиарди за ваксина срещу COVID-19. Ваксината е доброволна, увери той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Къде в Европа жилищата са най-скъпи и колко са готови да плащат хората?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика