Караниколов: Държавата участва в увеличаването на капитала на една банка

3505
Караниколов: Държавата участва в увеличаването на капитала на една банка
Снимка: БГНЕС

Държавата е участвала в капиталовата адекватност на една от частните търговски банки у нас. Това призна министърът на икономиката Емил Караниколов в предаването "Лице в лице" по bTV. Преди време се появи официална информация, че единствената, която още не е изпълнила изцяло условията за капитализиране, е Първа инвестиционна банка и че тя ще емитира 25 млн. акции.

"Съжалявам, че преди няколко дни ми се наложи да спестя част от тази информация пред една ваша колежка, но ако бяхме обявили от ден първи, че държавата ще участва в тази процедура, щяхме да демотивираме частния сектор", допълни още той. "Ситуацията е много тежка, предвид пандемията няма толкова инвеститори, те седят и изчакват какво ще се случи на световния пазар. От тази гледна точка нас сроковете много ни притискат и държавата трябваше да участва. Ние влизаме в един допустим портфейл, в петък (12 юни) ще излезе повече информация. Ако преди бяхме казали, че държавата ще участва, нямаше да влязат частници. Държавата, за да изпълни тази национална стратегия, се наложи да направи този буфер", каза още Караниколов.  

Караниколов оптимист - коронакризата ще я преодолеем сравнително бързо

"Прогнозите са, че още през 2021-ва България ще възстанови почти това, което бяхме преди пандемията. По прогноза за първото тримесечие ...

"Към момента ние влизаме в една "чакалня", няма да приемаме еврото. Това може да се случи след 3, 5 или повече години. В тази "чакалня" 10 години не е влизал никой. За инвеститорите и кредитния рейтинг на България това ще означава да наблюдават страната ни с по-голям интерес", допълни още Караниколов. Според него освен повече инвестиции, това ще означава и по-добри доходи.

Министърът коментира и доклада на Световната банка за спад на българската икономика с 6,2%, което е и най-лош резултат в региона. По думите му очакванията на финансистите едва ли ще се оправдаят, защото бизнесът у нас не е спрял по време на пандемията. "Българската икономика не спря по време на епидемията, но по-важното беше да се запази животът и здравето на хората. Сега има разпространение на заразата, но тук става въпрос за локални случаи", каза икономическият министър.

Относно понижаването на ДДС за ресторанти, книги и детски стоки, Караников заяви, че очаква мярката да бъде полезна за браншовете, но едва ли ще се отрази на потребителите. "Не можем да го направим за всички сектори, просто защото не можем да си позволим чергата на Германия. Ако имахме пари, щяхме да даваме на калпак без проблеми. Мерките, свързани с намаляването на ДДС на 9%, са със социален и демографски фокус, като например цената на пюрето ще спадне с идеята хората да си позволят да гледат повече деца, дай Боже", обясни Емил Караниколов.

Министърът на икономиката коментира и идеята за държавни бензиностанции. Той уточни, че само от изграждането на данъчни складове за горива, ще има нови участници в сектора. "Ще продаваме на реалните и обективните цени и всеки ще може да види какви са и да ги сравнява", заяви Караниколов.

Караниколов: Държавната компания дава възможност за повече публичност

"На държавните бензиностанции хората ще видят реалната стойност на горивата. Цените на държавните бензиностанции ще бъдат реални", коме...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика