Държавната ЕСО поиска двойна цена за пренос на тока

20872
Държавната ЕСО поиска двойна цена за пренос на тока
Снимка: Getty Images/Guliver

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е поискал почти двойно увеличение на цената за пренос, стана ясно при изслушването на изпълнителния директор на ЕСО Шишман Чаушев от парламентарната комисия по енерегeтика.

В заявлението си до ДКЕВР операторът е предложил увеличение на цената за пренос от сегашните 4.15 лв. за мегаватчас на повече от 9.70 лева за мегаватчас.

ЕСО ограничава производството на ток заради топлото време

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е въвел ограничение на производството на електроенергия от електроцентрали, в резултат на из...

Мотивите ни за това са подробно изложени в заявлението и са на база утвърдени от ДКЕВР компонетни, които се съдържат в цената за пренос, коментира Чаушев. Той отказа да прогнозира как това увеличение ще се отрази на крайната цена на тока и на износа на електроенергия.

Само ДКЕВР може да каже как по-високата цена за пренос може да се отрази на крайната цена на електроенергията, защото тя е микс от много компоненти - цена за производителите на енергия, за обществения доставчик и така нататък, каза Чаушев, цитиран от БЛИЦ.

Изпълнителният директор на Националната електрическата компания Екатерина Истаткова пък информира депутатите от комисията по енергетика, че е пред приключване процедурата по прехвърлянето на всички документи от НЕК към ЕСО.

ЕСО най-вероятно ще поеме изплащането на двата кредита от ЕИБ и ЕБВР, тъй като те са инвестиционни кредити, свързани с дейността „Пренос на енергия”, коментира Чаушев. Все още се уточняват балансите на двете компании, текущите задължения и разпределянето им.

ЕСО отказа да бъде оператор на електроенергийната борса

ЕСО отказа да бъде оператор на електроенергийната борса, която трябва да заработи у нас. Компанията е оттеглила от ДКЕВР заявлението си...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика