Ефектът на затварянето заради коронавируса - даваме пари главно за храна

3397
Ефектът на затварянето заради коронавируса - даваме пари главно за храна
Снимка: Pixabay

Пестене колкото се може повече - това е ефектът на голямото затваряне заради новия коронавирус от пролетта, сочат данните на НСИ за второто тримесечие на годината, цитирани от в. "24 часа".

Обикновено през второто тримесечие на годината разходите за ежедневни нужди се увеличават леко в сравнение с първото тримесечие, но през тази година е станало точно обратното.

От днес, 19 август, отпускат още пари за селското стопанство заради коронакризата

От 19 август Държавен фонд „Земеделие“ отваря приема на заявления за подпомагане по подмярка "Извънредно временно подпомага...

Разходите за храна в абсолютна стойност намаляват от 461,13 лв. на човек през първото тримесечие на 452,39 лв. през второто, но като дял от общите разходи те всъщност се увеличават и достигат 32,7%. За сравнение, вторият най-голям дял в разходите е този за поддръжка на жилища - 13,4% или 185,07 лв. на човек спрямо 205,28 лв. през първото тримесечие.

Българинът даваше за храна почти половината си доходи в началото на 90-те години, когато цените бяха либерализирани и социалистическата икономика рухна с последвалата огромна безработица. После започнаха да намаляват и след едно изключение в периода 1995-1997 г. те постепенно паднаха на 40%, а в последните години - и на 30%. Преди една година те бяха 31,4%, а през първото тримесечие на тази година – 31%.

Интересен факт е, че сме почнали да ядем повече зеленчуци през второто тримесечие - 18,6 кг на човек при 11,9 кг през първото. Намали сме хляба - от 20,5 кг на 19,4 кг.

За алкохол и цигари обаче разходите реално не помръдват - от 65,37 лв. през първото тримесечие, те стават 65,49 лв. през второто! Делът им в общите разходи е 4,7%.

България в топ 3 на страните с най-ниски цени в Европа

България продължава да е най-евтината държава - членка на ЕС. Но по отношение на един от най-големите разходи на домакинствата - хранат...

На фона на свиването на повечето разходи прави впечатление, че парите, които се отделят за влогове, се увеличават, и то с много - от 121,44 лв. през първото тримесечие на 165,62 лв. през второто. Това съответства на данните на БНБ за състоянието на депозитите през първото полугодие. През април домакинствата добавиха нови 560 млн. лв. към влоговете си, а за май и юни сумите възлязоха съответно на 142 и 234 млн. лв. Общо през второто тримесечие беше отчетен ръст от 936 млн. лв. нови влогове спрямо 543 млн. лв. за първото тримесечие и 643 млн. лв. за второто тримесечие на 2019 г., което показва, че първият импулс при подобна криза е хората да почнат да спестяват.

Общият доход на българина средно на човек за тримесечието е 1698 лв. и на годишна база се повишава с 9,7%, което се дължи основно на ръста на минималната работна заплата и на минималната пенсия. В сравнение с периода януари - март обаче общият доход намалява - през първото тримесечие средно на човек от домакинство той е бил 1712 лв. по данни на НСИ.

Още: "Отново ръст на случаите на коронавирус в България, пак тенденция за повече влизащи в болница"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика