Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти са скептични, че минималният ръст в цената на тока ще се усети от потребителите

29 май 2018, 09:12 часа • 1143 прочитания

​Последните години регулаторът се държи доста рестриктивно по понятни причини. Тази година е специална и затова регулаторът е предложил силната рестрикция, за да може в сектор "Битови потребители" да е тишина и благодат. Това заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев в ефира на БНТ по темата с минималното поскъпване на тока от 1 юни. Припомняме, че през тази седмица на 31 май, ще има публично обсъждане на доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), а на 1 юни ще е ясно и окончателното решение.

Трябва да се има предвид, че разходноориентираното ценообразуване се базира на прогнози. Искам да внеса спокойствие в битовите потребители, че регулаторът се старае да не ощетява крайния потребител, стана ясно още от думите на Атанас Тасев.

От гледна точка на регулатора, той трябва да се съобрази с цялостното състояние на пазара, с всички играчи, не само с ЕРП-та, поясни и бившият заместник-министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев, Явор Куюмджиев.

Трябва да се има предвид, че голяма част от инвестициите, които преносните предприятия искат да им бъдат признати, често се случва да не са изпълнени. КЕВР има контролни функции, но няма реалната административната сила да провери това дали е така, уточни Куюмджиев. Производителите нямат отношение към въпроса за повишението на цените. Единствените цени, които регулира НЕК, са преносът и дистрибуцията. За потребителите няма особено голяма драма. Част от трите електропреносни предприятия ще бъдат в някаква част недоволни, каза още експертът.

 

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес