Експерти: Страната още е далеч от "галопираща инфлация"

3420
Експерти: Страната още е далеч от "галопираща инфлация"
Снимка: iStock/Guliver

Бизнесът очаква „галопираща инфлация“ заради цената на тока. Той поскъпва, цените на стоките от първа необходимост растат и всеки, на всяка крачка усеща инфлацията. Тя обаче не е галопираща - или хиперинфлация, както я наричат икономистите, предава БТВ.

За да бъде такава, трябва да е от десетки до стотици проценти. Както беше няколко пъти в началото на 90-те и през 1997 г, по времето на Жан Виденов, спомня си писателят Нидал Алгафари. „Помня как майки с деца се редяха на опашки и колко жалка картина беше тези млади хора да ги докараш да очакват някаква помощ“, казва той.

Вижте с колко поскъпнаха хлябът, млечните и месните продукти

Производителите на хляб, млечни и месни продукти са принудени да вдигнат цените, защото освен енергията, увеличение има при всички комп...

През 92-ра година в България пристигат помощи с няколко тира от Швейцария. Магазините опустяват, стоките свършват. „Това беше най-правилното раздаване, не се открадна нито един бонбон. Имаше един приятел, който оперираха и се наложи да яде и нямаше какво, та се наложи от тези храни да му взема, за да му дам. Такива са ми спомените, не са от най-хубавите“, спомня си Алгафари.

Румен Гечев е министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов, когато за една година инфлацията достига до 489 процента. „За галопираща инфлация говорим, ако расте със седмици, а не с месеци. Както беше 97-ма, когато разбойниците приватизираха държавата, както беше 91-ва, 90-та, но в момента няма основания за това, защото инфлацията е във величини, които са под 10 процента“, обяснява Гечев.

Според икономиста Мартин Димитров сега инфлацията може да бъде овладяна, ако Евросъюзът и държавата ни вземат навременни мерки за енергоносителите. „И както днес казвам, че няма сериозен риск за икономиката, утре може да не е. В България много хора бързат да увеличават цените. Преди да увеличиш цената, орежи ненужните разходи, оправи промените в бюджета и после да говорим за увеличаване на цените“, казва от своя страна икономистът Мартин Димитров.

Инфлацията може да доведе до неколкократно увеличение на цената на хляба, но цените, които се регулират от държавата или от общината - зависят от решението на политиците. Това е първата страница на вестник 24 часа от 8 октомври 1992 г. Билетът за градския транспорт става лев и петдесет. 29 години по-късно - след хиперинфлация и деноминация - през 2021 г. пътуваме в София за 1,60.

Икономисти прогнозират 5% инфлация до края на годината

Икономисти прогнозират инфлацията да достигне близо 5% до края на годината, а цените на потребителските стоки да продължат да се увелич...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика