Електронното управление - пример за недалновидността на държавата

5158
Електронното управление - пример за недалновидността на държавата
Снимка: iStock/Guliver

Откакто Бойко Борисов влезе във властта през 2009 година, периодично електронното правителство е обявявано за приоритет на държавното управление. Какво обаче реално се случва дотук – Българската стопанска камара (БСК) пусна систематично резюме в рубриката си "Стига вече".

Според данните на БСК, България е изхарчила за 14 години – от 2002 до 2016 година, около 2 млрд. лева за електронно управление. За сравнение Естония, която е пример в областта и в момента е председател на ЕС, е похарчила само 50 млн. лева! 70% от похарчените от Естония средства са за хардуер, като са използвани главно софтуерни програми с отворен код, за да не се плаща допълнително.

Инвестициите в България се свиват тревожно

Инвестициите в България намаляват с тревожно темпо и това е предпоставка за неустойчиви времена пред българската икономика. Това е осно...

Какъв е резултатът – само 19% от административните органи в България предлагат електронни услуги. За сравнение процентът в Естония е сто на сто т.е. няма нито една естонска администрация без електронно управление. Българската администрация събира от гражданите общо 5985 вида документи или удостоверения, за да предоставя услугите си. В Естония има единна платформа (X-Road) за обмен на данни както между отделните административни звена, така и между администрацията и гражданите.

Практическите измерения на положението с електронното управление са следните – в България трябват средно 453 часа, за да се подготвим и платим данъците си, което е 9 пъти повече време, отколкото в Естония. В България средно трябват 23 дни, за да си осигуриш необходимите документи и разрешителни за започване на бизнес, както и 262 дни средно за включване в електроразпределителната мрежа, което е 3 пъти повече време, отколкото в Естония. В Естония ти трябва 1 ден, за да си осигуриш необходимите документи за старт на бизнес. Освен това:

- 41 дни са необходими в България за получаване на оперативен лиценз – 2,5 пъти повече, отколкото в Естония;

- 16% от времето си българските мениджъри отделят за справяне с бюрократични разпоредби – 2,4 пъти повече, отколкото в Естония;

Възможно е от тази есен да не ходим в КАТ за регистрация при покупка на кола

Да бъдат обединени системите на КАТ и нотариусите – това е първата крачка в т.нар. административна реформа, която премиерът Бойко...

- процедурите за изграждане на склад в България са почти два пъти повече от тези в Естония;

На 29 ноември тази година Държавната агенция "Електронно управление" пусна на 29.11.2017 г. системата за електронно връчване. Вече всеки българин може да си направи пощенска кутия на държавен сървър и през нея да получава документи и услуги по електронен път. На този сайт администрациите трябва да направят профили на електронните си услуги, а гражданите ще могат да си направят кутия за електронно връчване на документи. За да стане това обаче, трябва да имат или електронен подпис, или персонален код от НОИ.

Всичко това води и до следните резултати по отношение на развитието на държавата. В България само 7% от гражданите и бизнеса са общували по електронен път с администрацията, а в Естония процентът е 70 на сто. В България 34% от хората никога не са ползвали компютър, а в Естония - само 8%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика