Ето кой ще строи 10-километровия ЖП-участък София-Волуяк

10207
Ето кой ще строи 10-километровия ЖП-участък София-Волуяк
Снимка: НКЖИ

Два договора за модернизация и обновяване на съществуващия 9,925 километров двупътен жп участък от София до Волуяк подписа Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). Общата им стойност е 294 419 376 лв. с ДДС.    

Испанско-българският консорциум „ИРТМС КА волуяк“ е спечелил поръчката за проектиране и строителство на системи за сигнализация и телекомуникации на ЖП-участък „София – Волуяк“. Договорът му е на стойност 54,6 млн. лева с ДДС.

Водещ партньор в обединението с 60% дял в него е испанската компания „КАФ Сигналинг“ от гр. Сан Себастиян, Испания. Останалите 40% са на свързаното с бизнесмена Христо Ковачки акционерно дружество „Атоменергоремонт“ - Козлодуй.   

Акционер в „Атоменергоремонт“ са „Бултрейд корпорейшън“ ЕООД (с 55,2% притежавани акции) - еднолична собственост на Борис Методиев. Регистрирана е в Индустриална зона „Орион“ – София, където са фирмените офиси и на другите акционери в „Атоменергоремонт“: „ЗАД ОЗК – Застраховане“ АД и пенсионните фондове „Топлина“  – 100% собственост на Христо Ковачки.  

Договорът включва проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на маршрутно-компютърни централизации в гарите София, Обеля и Волуяк с всичките им съпътстващи подсистеми и елементи, система за безопасно движение в междугарията, Европейска система за контрол на влаковете – ЕRTMS - ETCS Ниво 1, пътнически информационни системи, видеонаблюдение на гари и гарови райони. Телекомуникационна система GSM-R с обхват на дейностите от Централна гара София до гара Волуяк и гара Банкя включително, което ще осигури радио-комуникация с локомотивните машинисти. 

Другият договор е на стойност 239,8 млн. лв. с ДДС. Той е за проектиране и строителство за модернизация на коловозно развитие на Централна гара „София“ и ЖП-участък Централна гара София-Волуяк“. За изпълнител е избран консорциум „ЗГОП БЪЛГАРИЯ“, който включва фирмите „Тодини България“ ООД и съсобственикът му Стопанско дружество „ЗГОП“ АД (Сърбия). 

 

Опасно: Отвити болтове на свръзки и в завой по релси (ВИДЕО)

Видеоклип с отвити и корозирали големи и малки болтове по връзки на релсов път показва клип, публикуван във Facebook групата "В защита ...

 

В определения участък ще бъдат построени нови приемни здания в гара „Волуяк“ и спирка „Обеля“, а спирките „Надежда“ и „Връбница“ ще бъдат обновени.

Заложено е изграждането на изцяло нова гара „Обеля“, която ще включва шест електрифицирани коловоза, паркинги и съоръжения за връзки с обществения транспорт, включително с метрото. В цялата отсечка ще бъдат изградени нови перони, пешеходни подлези и надлези с осигурена достъпност на лица с увреждания и лица с намалена подвижност.

Предвидените шумозащитни съоръжения в района на гарите ще сведат до минимум шума за живеещите в района от преминаващи влакове, а предпазните огради ще ограничат нерегламентираното пресичане на жп релси, което ще допринесе за намаляването на инцидентите в този участък.

Двата обекта са част от проект „Развитие на железопътен възел София: железопътен участък София-Волуяк“ и се съфинансират със средства по Механизма за свързване на Европа.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика