Фермери се противят за втора проба за чума по овцете и козите, вече има заплаха от африканска чума

7920
Фермери се противят за втора проба за чума по овцете и козите, вече има заплаха от африканска чума
Снимка: Pixabay

Не вярвам, че съм пренесла заболяването, като съм била на гости в Крайнево при майка ми. Това заяви вече прочулата се чрез Facebook фермерка Ани Петрова, която има стопанство с животни в село Шарково. Петрова се обоснова с думите, че нямало никакви симптоми на болестта, без да бъде питана разбира ли разликата между инфекция т.е. преносител на болест и разболял се.

Никой не ми дава документи, обяснение. Д-р Колев каза при първата проба в Шарково, че е отрицателна, уточни Ани пред bTV. Заедно с нея други стопани се усъмниха в лабораторните резултати, а Ани попита защо трябвало да дава нова проба.

МВР не подсигурило района с чумата, защото трябвало да се моли на БСП

Какво да направим - да изнесем на ръце народните представители (бел. ред. - на БСП), да снимате кръв ли? Така вътрешният министър Вален...

Аз вчера най-любезно изисках марката на животното със съмнителната реакция. Искам да ми се представи тази марка, да изнамеря животното в стадото, да видя за какво става въпрос. Тогава ще си помисля дали да допусна господата да вземат проби, понеже изгубих доверие в тях, смени леко версията Петрова в ефира на БНТ. Така и не получих никакъв отговор. Аз съм нарочена, защото съм една от протестиращите да се спре избиването на здрави животни. Аз нямам никакви симпоми на това заболяване при животните, нямам умряло животно, каза още тя.

От датата на взимане на пробите, животните ми здрави, обясни Петрова, чието стопанство наброява около 200 глави добитък.

Областният управител на Ямбол Димитър Иванов обаче обясни, че се е взело решение да бъде взета втора проба – до обяд днес (20 юли) и след като станат ясни резултатите, тя да бъде предоставена със съответния протокол. Попитан защо не се забелязват засилените мерки за сигурност, които имаше вчера (19 юли) при посещението на земеделския министър Румен Порожанов, Иванов отвърна, че е говорил с жандармерията и Гранична полиция да бъдат внимателни.

Междувременно България вече взема извънредни мерки заради разпространението на африканска чума по свинете. Болестта тръгна от Словакия и Полша, като заради това беше променен Законът за лова и опазване на дивеча, които позволяват отстрел на диви свине през цялата година. А на граничните пунктове, включително с Гърция, вече има предупреждения към влизащите в България – да изхвърлят в специални контейнери хранителни продукти, съдържащи свинско месо. От БАБХ казаха, че досега няма случай, който да предизвиква безпокойство. Мерките са в сила още от юни.

Радев: Протестът на животновъдите пред МС не отговаря на нуждите на стопаните в Странжда

Протестът на животновъдите от вчера (18 юли) пред Министерския съвет не кореспондира изобщо с нуждите на местните стопани в района на С...

Митологията към Ани

Имиджът на Ани Петрова беше засилен неимоверно във Facebook раздут във Facebook, тъй като тя се опълчи на изпратените да установят карантинен кордон полицаи. Заради това в социалната мрежа излязоха предположения, че сега Петрова и стопанството ѝ са нарочени. Същият потребител разпространи и видео на ветеринарите в района, с намеци относно етническия им произход.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика