Филип Морис Интернешънъл придобива датската фармацевтична компания Fertin Pharma

2616
Филип Морис Интернешънъл придобива датската фармацевтична компания Fertin Pharma
Снимка: Philip Morris International

Филип Морис Интернешънъл обяви, че е сключила споразумение за придобиването на Fertin Pharma A/S -  водеща компания, базирана в Дания, за разработка и производство на иновативни фармацевтични продукти и изделия за по-добър живот, базирани на системи за орален и интраорален прием. Международната тютюнева компания ще инвестира близо 820 милиона щатски долара (5.1 млрд. датски крони) в тази сделка, каквато е стойността на датското предприятие.

„Придобиването на Fertin Pharma е важна стъпка напред в изпълнението на визията ни за изграждане на бъдеще без дим,която разширява нашия асортимент от бездимни продукти, най-вече с модерни продукти за орален прием, и ускорява напредъка ни в други области, които не са свързани с никотина“, заяви главният изпълнителен директор на ФМИ Яцек Олчак.

„Филип Морис Интернешънъл и Fertin Pharma са компании с ангажимент към науката и иновациите, ориентирани към създаването на по-добър живот за потребителите, и аз съм щастлив, че успяхме да постигнем това споразумение. Разнообразното портфолио от технологии, постоянно развиващият се бизнес микс и експертите от световна класа на Fertin ще обогатят нашите проекти и способности за разработване на иновации, като добавят бързина и мащаб в областта на продуктите за орален прием и ще подпомогнат изпълнението на нашите цели - над 50% от нетните ни приходи до 2025 г. да се генерират от бездимни продукти и поне 1 млрд. щатски долара да са от продукти, несвързани с никотина.“, допълни Олчак.

Fertin Pharma е частна компания с над 850 служители с централен офис в Дания иподразделения в Канада и Индия. Организацията е водещ подизпълнител при разработката и производството на фармацевтични продукти (CDMO), специализирана е в научните изследвания, разработката и производството на дъвки, пликчета, таблетки и други твърди системи за орален прием на активни съставки, сред които и никотин, като в тази област компанията е водещ производител на никотин-заместваща терапия (НЗТ). През 2020 г. Fertin Pharma генерира нетни приходи от 1.1 млрд. датски крони или близо 160 млн. щатски долара. Стойността на сделката с Филип Морис Интернешънъл представлява умножаване с поне 15 пъти на приходите на Fertin Pharma за 2020 г. (EBITDA - приходите преди данъци, такси, лихви и амортизация.

В момента Fertin Pharma е собственост на глобалната инвестиционна организация EQT и датската Bagger-Sørensen&Co. След приключване на придобиването Fertin Pharma ще се превърне в дъщерно дружество на Филип Морис Интернешънъл. Очаква се е сделката по придобиването да приключи през четвъртото тримесечие на тази година след одобрението на съответните регулаторни органи.

„Fertin Pharma бе едно прекрасно преживяване, докато EQT и семейство Bagger-Sørensen бяха нейни собственици. Сега с новите собственици компанията ще бъде в отлична позиция да изпълни своята визия и мисия, включително и да предоставя услуги като CDMO на нашите потребители. ФМИ преминава през вдъхновяваща трансформация като компания в амбицията си да изгради бъдеще без дим и да разшири портфолиото си с продукти, които не са свързани с никотин. Това е амбиция, която подхожда идеално на визията на Fertin Pharma, а именно хората да получат възможност да водят по-добър живот. Във ФМИ ние открихме нов собственик и партньор, който споделя нашата мисия, има ангажимент към науката и ще спомогне за това Fertin Pharma да ускори още повече своето развитие и растеж като компания“, заяви главният изпълнителен директор на Fertin Pharma Петер Халинг.

Филип Морис Интернешънъл ускорява прехода към бъдеще без дим

Лидерът на трансформацията в тютюневата индустрия - Филип Морис Интернешънъл (ФМИ), ускорява курса си към бъдеще без дим, за да постави...

Стъпката е продължение на обявената по-рано през годината амбиция от новият главен изпълнителен директор на ФМИ Яцек Олчак за ускоряване на прехода към бъдеще без дим и стремежа за разрастване в сфери, различни от тютюна и никотина. При стъпването си в длъжност през май Олчак обяви, че ФМИ има за цел да се превърне в предимно бездимна компания като до 2025 г. очаква над 50% от общите нетни приходи да са от бездимни продукти и да генерира първия 1 млрд. долара от изделия, несвързани с тютюна и никотина.

Наред с визията си за изграждане на бъдеще без дим, ФМИ има за цел да използва своите знания и способности в науката, разработката на иновации и клиничните изпитвания, за да разшири своето портфолио с продукти, несвързани с тютюн и никотин, научно доказани продукти и решения, които подобряват живота на хората и водят до положително въздействие за цялото обществото, обявиха от компанията.

С придобиването на Fertin Pharma Филип Морис Интернешънъл планира да придобие значително ноу-хау за разработката и търговската реализация на съществуващите и допълнителни бездимни платформи, включително и способност да увеличи присъствието си в бързо растящата и модерна категория на продуктите за орален прием, чрез инвестиции в широка гама от бездимни продукти, като никотинови пликчета и таблетки за смучене.

Компанията обяви, че чрез този ход ще получи достъп до нови технологии, използвайки платформите за орален прием на Fertin, за да допълни експертните си познания в областта на продуктите с инхалиране и ще разшири продуктовото си портфолио чрез инвестиции в нови области извън никотина. Водещата международна компания ще надгради цялостната си научно-изследователска база и производствен капацитет и ще разшити областите си в сфери, извън никотина, допълвайки я със значителните способности и квалифицираните служители на Fertin, сред които и 80 учени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com