Хампарцумян: Банките ще спазят закона, а депутатите са отговорни за закона за лихвите

20394
Хампарцумян: Банките ще спазят закона, а депутатите са отговорни за закона за лихвите
Снимка: БГНЕС

Предсрочното погасяване на кредита по същество е нарушаване на договора между кредитополучател и банка. Според вас трябва ли да има компенсанция в такъв случай, попита банкерът Левон Хампарцумян в предаването „Лице в лице” в коментар за тавана на лихвите в новия Закон за потребителския кредит.

Сега заради промените в Закона за потребителския кредит ще трябва да платят или добросъвестните клиенти, които си изпълняват договора или чрез печалбите на банките. Сигурно хората ще кажат ами нека е с печалбите, контрира Цветанка Ризова.

Търсим правата си за незаконни такси и лихви вече и за заеми под 400 лева

Заемите под 400 лева вече попадат под ударите на закона. Така дори за малките суми ще можем да търсим правата си, ако станем жертва на ...

Няма да предприемаме контрамерки, няма да въвеждаме нови такси заради закона. Но предвид променените обстоятелства ще има реакция. Банките не са картел, това са 30 институции, които ще се съобразят със закона и ще ги спазват, но според икономическата ситуация. Нито потребителите, нито банките ще пострадат. Първата работа на банките е да се грижат за депозитите на клиентите, а чак втората е да предлага услуги като кредити, обясни Хампарцумян.

И досега банките нямаха право да променят едностранно лихвите. А колкото до бързите кредити – законодателството там не е наш мач, коментира банкерът.

Нека видим натрупаните дисбаланси в системата на Унгария как ще избият. Така Левон Хампарцумян отговори на въпрос дали банките не трябва също да поемат тежестта при множество просрочени заеми и непосилни ипотеки, както е станало в Унгария.

Помните ли, че преди Коледа имаше крясъци как 18 хил. души в България ще си загубят жилищата? Какво се случи – къде са тези хора, не са на улицата, каза Хампарцумян. Когато се дължиш отговорно спрямо клиентите си и когато ги осведомяваш за рисковете, тогава нещата вървят.

Кадиев прокара таван на лихвите и таксите по потребителските кредити

След като по-рано днес беше решено да няма такси за усвояване и управление на потребителски кредити, червеният депутат Георги Кадиев ус...

Според Хампарцумян „намалението на цените в Унгария ще избие в по-бавно модернизиране на мрежа и куп други неща”. Банкерът подчерта, че големите диктатори доста често идват след голям народен ентусиазъм.

В България лихвите вече са по-ниски, отколкото през 2008 година, но няма предприемачески ентусиазъм. И това е заради несигурната среда, анализира Хампарцумян.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика