Хората ще плащат дълговете на ЕРП-ата, предупреди Стойнев

29666
Хората ще плащат дълговете на ЕРП-ата, предупреди Стойнев
Снимка: БГНЕС

Ако ЕРП-ата не върнат парите, които дължат на НЕК – над 350 милиона лева, хората ще трябва да платят отново цената. Това заяви министър Драгомир Стойнев по bTV. Трябва да има ред в енергетиката и да се спазва законът, защото напрежението в сектора е огромно, добави той. Според министъра, трябва да се положат усилия да се стабилизира системата на енергетиката и България да тръгне по пътя на икономическия растеж. Той посочи, че вече са предприети стъпки, например износът на елекрическа енергия се е увеличил 8 пъти, миньорите работят, тази година ще бъде реализирана и енергийната борса.

Стойнев припомни, че вече е открита процедурата по отнемане на лицензите на ЕРП-тата. Той обясни, че първо дружествата са били информирани от ДКЕВР и след това, в същия ден е бил информиран и той. „Това, че аз съм коментирал преди ДКЕВР евентуалното отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества, по никакъв начин не означава, че е имало някакъв натиск върху държавната комисия”, отбеляза Стойнев.

Мой дълг е да се боря за всяка инвестиция, заяви Стойнев

Длъжен съм да се боря за абсолютно всяка инвестиция, която идва в България. Това заяви министърт на икономиката Драгомир Стойнев в пред...

Проблемът с ЕРП-ата министър Стойнев обясни, че започва през 2012 г., когато е позволено 1000 мегавата ел. енергия от ВЕИда бъдат присъединени в системата, след което ЕРП-та подават погрешни прогнози към ДКЕВР, защото имено електроразпределителните дружества са тези, които присъединяват мощностите.

Когато виждат, че моделът не работи, те предлагат да се работи по старата методика, а НЕК да ги компенсира за разликите. Народът вече си е платил веднъж тези разходи и сега трябва още веднъж НЕК да компенсира електроразпределителните дружества. ЕРП-тата нямат право да си прихващат тези средства от НЕК и да изземат функциите на ДКЕВР, категоричен бе министър Стойнев.

Той коментира и задълженията на "Топлофикация" София към „Булгаргаз”ЕАД и БЕХ, които възлизат на 555 млн. лв. и за които кметът на София Йорданка Фандъкова отказва да поеме отговорност, с мотива, че така били наследени от нея.

Ако тези задължения се върнат, заедно с над 350-те млн. лв., които ЕРП-та дължат на НЕК, в системата ще влязат близо 900 млн. лева, категоричен бе Драгомир Стойнев.

Някой заблуждава екоорганизациите за Карадере, заяви Стойнев

Инвеститорското намерение към застрояване на местността Карадере няма абсолютно никакъв статут. Нищо не може да се случи, защото ние тр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика