Идеята да се взема от платения отпуск за почивни дни е с много пробойни

55281
Идеята да се взема от платения отпуск за почивни дни е с много пробойни
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Ще се превърне ли идеята да няма отработване в събота при сливане на почивни дни, но за сметка на това за всеки „добавен” към празници ден да се взема ден от полагащия се платен отпуск? Според юриста на КНСБ Иван Сотиров и заместник-председателя на БСК Димитър Бранков тази идея има доста пропуски.

Автор на идеята е депутатът на БСП Петър Кънев, който не се появи в студиото на БНТ на диспут със Сотиров и Бранков, за да защити „творението си”. Според Кънев обаче причините да предложи това нововъведение са няколко – европейската практика, факта, че съботите за отработване са „фиктивни”, а освен това съботите са дадени за почивка в Трудовия кодекс, а не за работа. Излезте на Околовръстното на София по обяд в събота, в която се отработва и вижте как хората се изнасят масово, посочи Кънев. Според него българите трябва да работят повече, а не да имитират дейност, както отдавна са се научили.

Внимавайте, за да не изгубите редовна отпуска

В края на годината изтича срокът, в който, ако имате невзета отпуска за 2011 година, може да я използвате - иначе я губите. От 2010-т...

Според Иван Сотиров обаче предложението е неиздържано. Той посочва, че отпускът е право, дадено според Конституцията и не е редно това право да се пипа от обикновено Народно събрание. Освен това предложението на Кънев предполага възникване на казуси, каза юристконсултът на КНСБ. Например ако на работа бъде нает млад човек, който няма право на платен отпуск от 20 дни до осмия месец на стаж, а напусне по-рано от осемте месеца, той какво ще прави – ще дължи пари на работодателя си, затова че докато е бил в трудовоправни отношения е работил на празник?

По думите на Димитър Бранков може би донякъде Кънев има право, че при съботите за отработване има известна доза „фиктивност”. Това обаче зависи от работодателите, а не от закона, смята Бранков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика