Има поскъпване на храните за старт на септември

4293
Има поскъпване на храните за старт на септември
Снимка: Getty Images/Guliver

По-високи са цените на брашното, месото и други хранителни продукти у нас, спрямо първата седмица на септември през 2018 г. Това става ясно от поглед към цените на едро по стоковите борси и тържищата, пише "Монитор".

Средната цена на брашното тип „500” през изминалия петък бе 0,99 лева. Стойността му е с 0,19 лева по-висока за килограм, отколкото беше преди 12 месеца. Нивото от четвъртък пък е завишено с 0,03 лева спрямо края на август миналата година. Най-ниската цена на брашното през миналата седмица у нас бе отчетена във Враца. Там продуктът се предлагаше за 0,58 лева за килограм на едро. А най-скъпа бе продажбата му в Бургас и София - 1,30 лева за килограм. За 1,26 лева пък можеше да се купи от София. Независимо, че през настоящата година не бе показана криза за недостиг на пшеница, поскъпването на основната суровина за хляба продължава.

Франция забранява изхвърлянето на непродадени стоки

Във Франция стоките, които не са продадени и залежават на щандовете, както и върнатите от клиентите продукти с рекламации, няма да бъ...

При месата най-скъпа е каймата. Спрямо първите дни на септември 2018 г., тя е поскъпнала с 0,36 лева за килограм. Ръст на цените се отчита и при пилешките бутчета - 0,34 лева за килограм. Данните са посочени в сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Въпреки че каймата и кренвиршите се считат за едни от най-евтините заместители на месото, средната стойност им стойност също вече нарасна. В последния ден от август тази година кайма можехме да си купим на едро средно по 4,98 лева за килограм. Каймата, която е смес, в петък се предлагаше на едро най-евтино във Варна - по 3,90 лева за килограм. Най-скъпата кайма в края на изминалата работна седмица се е продавала в София - от 6,80 лева за килограм, а регистрираната най-ниска цена е била 5,60 лева за килограм. В Бургас и района пък е отчетена най-голяма разлика между цените - от 4 лева до 6,20 лева за килограм кайма. В други шест области на страната продуктът се предлагаше на цена от над 5 лева за килограм. А именно: в Силистра, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Плевен и Монтана.

В края на миналата седмица цените на пилешките кренвирши и зрелия фасул почти са се изравнили на ниво от 3,42 лева за килограм, сочат данните на борсовата комисия. Пилешките кренвирши са поскъпнали с 0,12 лева, спрямо миналата година. Най-евтино бобът се е продавал за 2,30 лева за килограм в Силистра, а най-скъпо - за 3,90 лева за килограм в София. За 3,35 лева за килограм се продаваше най-евтино фасулът в края на август в столицата. Във Варна и Пловдив максималната ценова стойност на боба на едро бе 3,50 лева за килограм, а в Ямбол - 3,60 лева за килограм. В крайна сметка, статистиката показва, че средната цена на зрелия фасул за страната е с 0,26 лева по-висока от края на първата седмица на септември на миналата година.

Средно за 2,92 лева можеха да се купят на едро пилешките бутчета в първия от изминалите три почивни дни. Цената им е поскъпнала с 0,34 лева в сравнение с преди 12 месеца.

Според статистиката, поевтиняване се наблюдава при оранжерийните домати. Цените им са с по 50 стотинки надолу, отколкото преди година. В последния работен ден на миналата седмица те са се продавали средно по 1,44 лева за килограм. Преди година цената им е била 2,05 лева за килограм.

Съдебно решение: Amazon ще трябва да плаща за дефектни стоки на други фирми

Американски федерален съд отсъди срещу най-големия интернет търговец Amazon в ключово дело, пише Reuters. Съдът реши, че Amazon може да...

За сметка на това, обаче, краставиците от парник са с 0,34 лева по-скъпи от същия период на миналата година. Цената им на едро достигна 1,36 лева за килограм срещу миналогодишна - 1,02 лева за килограм.

Повишение в цената се наблюдава и при зрелия кромид лук. Той е поскъпнал с 0,25 лева. През последния работен ден от миналата година лукът се е продавал за 1 лев, като преди 12 месеца се е предлагал за 0,75 лева.

Поскъпнали са и бананите. Цената им е 2,03 лева за килограм, което е с 0,25 лева повече в сравнение с първата седмица на септември 2018 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика