Инж. Ангелаки Гоцев: Рисковано е АЕЦ "Козлодуй" да работи с американско ядрено гориво

27754
Инж. Ангелаки Гоцев: Рисковано е АЕЦ "Козлодуй" да работи с американско ядрено гориво
Снимка: Архив

През последните седмици хора без необходимото образование и ценз да коментират енергетика усилено коментираха възможността АЕЦ "Козлодуй" да работи с американско ядрено гориво, което да се доставя от фирмата Westinghouse и да се произвежда в Швеция. Не може една компрометирала се и пред финансов фалит фирма да снабдява руски ядрени реактори с различно от технологичните им изисквания гориво.

Това мнение изрази енергийният експерт и член на гражданско движение "Народна сила" инж. Ангелаки Гоцев.

Според него това основно се дължи на различната кофигурация на таблетките ядрено гориво, които при американците са с кубична структура, а при руснаците са с хексагонална структура.

"Когато в руските циркониеви тръби поставиш американските таблетки се създава луфт, който при високата температура в активната зона на реактора създава условия за възникването на силни вибрации. При тяхното появяване автоматично се включва системата за вътрешна безопасност, която започва спирането на реактора и изваждането на кошницата с горивото от активната зона. Това не е безопасен процес и е свързан с големи финансови загуби на централата. Подобни проблеми с това гориво на фирмата "Westinghouse" са констатирани в Южноукраинската АЕЦ и Запорожката АЕЦ", посочва още инженер Гоцев.

Той припомня, че при на 25.02.2019 в 7.30 ч. сутринта на трети енергоблок сработва системата за вътрешна защита по тази причина. Но освен тези проблеми са започнали да се появяват и други, свързани с конструктивни несъвършенства на касетите.

"В Република Чехия, в АЕЦ "Темелин", се получи разхерметизация на една от касетите при което Чехия незабавно прекрати договорните си отношения с "Westinghouse" и премина отново на руско гориво. Всички посочени по-горе факти говорят за несъвършенства, дължащи се на различните технологични и конструктивни решения на производителите на руските реактори и фирмата доставчик "Westinghouse". За съжаление са засегнати интересите не само на България. Застрашени са здравето и живота на гражданите на половин Европа. Не напразно АЕЦ "Козлодуй" винаги е била на първо място в Списъка на стратегическите обекти от Национално значение на страната, които са с особен статут по отношение на тяхната физическа защита. Всичко това говори за действия, свързани пряко с Националната сигурност на България и с опасен експеримент на група безкруполни търговци, готови на всичко за някой друг долар. Време е Съвета за Национална сигурност към Президента да се допитва до доказани експерти при решаването на тези важни за страната ни проблеми", призовава в заключение енергийният специалист.

От своя страна д-р Георги Димов, председател „Народна сила“, заявява, че движението ще застава винаги твърдо срещу всяко дело, което застрашава националната сигурност, просперитета и бъдещето на българския народ.

"Още не може да изтрием срамът от ликвидацията на четири блока на АЕЦ "Козлодуй", от което действие на продажната политическа върхушка България загуби десетки милиарди!", посочва Димов.

Той е на мнение, че така чрез разнородни сигнали, липса на твърда позиция и явна продажба на национални интереси, България от производител се е превърнала в потребител на енергия от чужди държави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com