Искров много иска да бъде сменен, но сам няма да си иде, щяло да стане хаос

12295
Искров много иска да бъде сменен, но сам няма да си иде, щяло да стане хаос
Снимка: БГНЕС

Няколко месеца ви чакам - изберете управител. Направете ми подарък - вдругиден имам рожден ден. В момента, в който ми покажете, че сте готови да изберете управител, съм готов веднага да се оттегля. Но прекалено много обичам БНБ и страната си, за да предизвикам хаос. Това заяви в емоционален тон управителят на БНБ Иван Искров пред депутати в Народното събрание по време на заседание на временната анкетна комисия за КТБ, предаде БГНЕС.

"Вината се доказва друго място, не се доказва тук. Нека бъдем коректни към управителя - днес съм аз, утре няма да съм аз, след два месеца трябва да изберете нов управител, искате или не искате", каза Искров и продължи в емоционален тон.

"Нося лично отговорност, не бягам от нея и за това съм тук. Тази комисия е поискана от нас през месец октомври 2014 година, за да видим какво се е случило. Оставка се подава от гузност или от страх. Не изпитвам нито гузност, нито страх. Изпитвам обаче уважение към Народното събрание, което ме е избрало. За това казах и го повторих - управителя на БНБ Иван Искров е готов, стига да имате готовност, не искайте от управителя безотговорно да си хвърли оставката, да я подаде", подчерта той.

"Чакам ви, няколко месеца ви чакам, изберете управител. Направете ми подарък - вдругиден имам рожден ден. В момента, в който ми покажете, че сте готови да изберете управител, съм готов веднага да се оттегля. Но прекалено много обичам БНБ и страната си, за да предизвикам хаос", обясни Иван Искров.

По време на изслушването Искров припомни, че с решение на Народното събрание през 1997 година и приемането на нов Закон за Българската народна банка се приема, че колективната безотговорност е свършила лоша работа и се преминава към пряка индивидуално отговорност. Така за надзора върху банковата система се предоставят "независимо и самостоятелно" правомощия на подуправителя на БНБ и шеф на "Банков надзор", като от тогава БНБ спазва тази разпоредба, настоя Искров.

Имало ли е по-ранни сигнали за нередности в тази банка (бел. ред. - КТБ), попита Радан Кънев по време на изслушването. "Банков надзор" докладвал ли е някакво съмнение относно отчетите, които КТБ депозира, добави той. Вътрешни сигнали в БНБ не е имало, отговори Искров. "Ние сме колективен орган и винаги сме взимали решенията, включително решението за специален надзор над КТБ беше взето с единодушие. Ако е имало такива сигнали, едва ли бихме могли да останем равнодушни", каза той.

Преди години е имало сигнал от НПО на база публикация в медиите, който е насочен директно към "Банков надзор", призна Искров. "Не мога да отговаря какви са били проверките, защото не е в моите ", добави той и посочи, че не си спомня за други външни сигнали. "Имаше проверка по линия на ЕК по отношение на държавните депозити. ЕК извърши проверка и тъй като финансовия министър е ресорен, тогава под ръководството на Симеон Дянков беше извършена проверка и се представи отговор на правителството и процедурата беше прекратена", разказа Иван Искров.

Не сме съгласни с тази позиция, че единствена отговорност носи шефа на надзора, каза Гечев и цитира закона за БНБ, че Централната банка носи отговорност. Управителният съвет определя начина по който функционира банковия надзор се определя от Управителния съвет на БНБ, настоя Гечев. "Абсурдно е да допуснем, че УС на БНБ не носи отговорност - това противоречи на конституцията, закона и европейската практика", категоричен бе депутатът от БСП.

Не е ли видно, че имате ненормален кредитен портфейл, попита ръководството Гечев ръководството на БНБ и посочи, че милиарди левове са раздадени на малък кръг от лица. "Как е възможно всички членове на УС и целият надзорен отдел, като виждат тази ненормална ситуация, че имате 7 млрд. лева, разпределени в една малка хора, а повече фирми са на един адрес, да не видят", попита Гечев. 7 млрд. лева се разпределят и никой не отива да види къде са, каза той.

Не проявихте ли елементарно любопитство за една банка, на която три пъти й се качват активите, растат експозициите, става четвъртата по големите в България, добави Гечев и каза, че той би проявил такова любопитство да види какво се случва. Не видяхте ли, че парите отиват веднага във втора, трета и пета фирма, след като са отпуснати, продължи да пита емоционално Румен Гечев.

"Категорично възразявам да се казва, че Иван Искров се опитва да прехвърли отговорност. Нося своята отговорност", каза Искров в отговор на Гечев по отношение на разпределението на отговорностите и отново се върна към законодателното решение от 1997 година. Може ли министърът на финансите, например, да носи отговорност за това, че някой някъде е източил ДДС, направи аналогия Иван Искров. "Има задълбочена проверка от прокуратурата, те ще излязат със своите заключения и ще кажат някой пропуснал ли е нещо, затворил ли си е очите и т.н.", подчерта Искров. УС не е този, който определя работния процес в "Банков надзор", категоричен бе той.

Вие носите ли лична отговорност и как я носите за това, което се случи, попита депутатът от ГЕРБ Снежана Дукова управителя на БНБ. "Не е ли време да понесете отговорност такава, каквато я иска народът", попита тя. Обсъждано ли е предоставяне на ликвидна подкрепа на КТБ и вярно ли е, че не е имало кой да се срещне с Оманския фонд, който е бил готов да окаже подкрепа, попита от своя страна депутатът от Патриотичния фронт Искрен Веселинов. Не само сме се срещали, водили сме протокол за всяка среща, отвърна Искров.

Комисията КТБ вероятно ще предложи промени в Закона за БНБ, за да бъде освободен Искров

Вероятно ще се направят законови промени, така че управителят на БНБ Иван Искров да бъде освободен от поста си предсрочно. Това заяви...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com