X
 
 

Иво Христов: Спиране на ядрената енергетика ще обрече икономиката на България

2914 10
Иво Христов: Спиране на ядрената енергетика ще обрече икономиката на България
Снимка: БГНЕС
"Не бива да подхождаме идеологически към този въпрос, тъй като той има и социална страна. В последните години се истеризира ужасът от възможна ядрена катастрофа. Имаме плашещите примери на "Чернобил" и "Фукушима". Този ужас всъщност прикрива всички реални поражения, които нанася т.нар. "зелена" енергия, защото да се коригира коритото на една река или пък да се поставят ветроцентрали по пътя на миграцията на птиците също са интервенции в биосферата и природната среда". Това мнение изрази българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите Иво Христов, който е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП (ИТРЕ)

По време на пленарната сесия в Страсбург бе обсъдена резолюцията относно Конференцията на ООН по изменението на климата през 2019 г. (COP25), която ще се гласува в четвъртък.

Папа Франциск се обяви срещу ядрената енергетика

Папа Франциск изрази днес безпокойство от използването на атомна енергия и призова да се помогне на жертвите на земетресението, цунамит...

В проекта ѝ е записано, че "ядрената енергия не е нито безопасна, нито екологична, нито икономически устойчива; следователно предлага да се разработи справедлива стратегия за преход за постепенно прекратяване на ядрената енергия в ЕС, включително осигуряване на нови работни места за хората, работещи в ядрената енергетика, и планове за безопасно демонтиране на атомни електроцентрали и безопасното третиране и дългосрочно обезвреждане на ядрени отпадъци".

Според Иво Христов трябва да бъдат взети под внимание и социалната, и икономическата страна на този въпрос.

"За държави като България, Словакия и др. атомната енергия е гарант на конкурентоспособността на икономиката. С нейното отпадане нашите икономики реално са обречени.

Напомням, че България плати много скъпа цена, като затвори четири реактора преди присъединяването си към ЕС и съхрани само два. Без тях нашата икономика де факто би била обречена", каза още той.

МААЕ: Без повече атомна енергия трудно ще се противодейства на измененията в климата

Без сериозно увеличение на дела на атомната енергия в световен мащаб ще е трудно да се осигури достатъчно електроенергия, за да се пост...

Иво Христов твърди, че трябва да се погледне реалистично. По думите му, атомната енергия е обект на много строг и методичен контрол, разработен в международни правила, и не бива да бъде развявана като плашило.

"Тя по-скоро би била много ефикасен инструмент в този екологичен преход – поне в средносрочен хоризонт. Ядрената енергия ежегодно спестява хиляди тонове въглеродни емисии и има висока стойност не само за енергийната система, но и за здравето на хората и околната среда. Преди да изпаднем в крайности, трябва да помислим и за нивото на енергийна независимост, което е от съществено значение. Според статистиката ЕС внася приблизително половината от енергията, която консумира, като немалко държави членки на ЕС зависят от един единствен външен доставчик", посочи той.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Нека първо всички европейски и не европейски държави да си закрият централите, а ние ще си закрием нашите накрая.Нека да дадът личн пример първо!А не от най бедната и най глупава държава в ЕС да искат да си рзрушава и малките останки от енергетиката.Диверсификацията на газ от Русия започне първо от Германия!
 • Анонимен 5 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  До жителите на Белене: 1. След като имаме "Козлодуй" , защо ни е по скъп тока от тези на които продаваме ? 2. На кого ще продаваме ток, след като Турция ще строи нов АЕЦ ? 3. Защо е лошо на едната ни граница Турция да прави АЕЦ, а на другата граница е добро ние да правим нов АЕЦ ? 4. Как Виена се справя без АЕЦа /който е превърнала в ДИСНИЛЕНД за 4 милярда/ ? 5. Ние българите не можем ли да допусн виж още ›› ем ЧОВЕШКА ГРЕШКА около реактори ? 6. Защо Станишев иска държавна гаранция за "Белене" частен проект ? 7. След като имаме АЕЦ, защо имаме и СЕВЕРОЗАПАДНАЛИ ?
 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  НЕ на руските атомни бомби със закъснител в България! Половин България е замърсена с уран, който руснаците добиваха чрез примитивни, неекологични методи и изнасяха от България за производството на водородната ИМ бомба и то без никакви компенсации, а сега искат и АЕЦ “Белене” да НИ строят ! Борисов ???? - https ://frognews.bg/novini/skandal-polovin-balgariia-uran-zamarsiavame-iaz-tisavros-gartsii виж още ›› a.html
 • ciklop50 4.1 ciklop50 преди 2 седмици Профил на трол?
  Тъпанар Циклопчо, а да идва ли американското ядрено гориво, тип "Фукушима" ? Кажи бе Главок психясал !
  : 14 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Тъпънарььь, Фукушима погина от цунами, а руско-съветските АЕЦ от руска тъпотия и простотия. И нямат брой!
  : 0 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Соросоида дебилХристов пак лъже! Много лъже тази гад, значи много му плащат!
 • Циклю 3.1 Циклю преди 2 седмици Профил на трол?
  3. е всеизвестния психо-тъпак Циклопоидния добитък, Главока Циклоп ! Сбърканяк отрепка, натъпкан с омраза и жлъч .
  : 1 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  И как точно сме независими?!! От някъде трябва да купим горивото и после някъде трябва да го закопаме/ най- вече!!/ !! И какво се прави в момента с отработеното гориво - никой не повдига този въпрос!!! А за възможните аварии да не отваряме темата...
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Ами всички тези разходи, които са най големите, ги премълчаваме, а отчитаме цената само на строежа и погребването. Само транспорта е милиони. Ядрени материали не се транспортират като картофи, но всичко това се плаща от потребителя. После изчисляваме цената на тока и се оказва смешно ниска. Купуваме я обаче на пазарни цени. А сега се пита къде е далаверата и кой е печелившия.
  : 2 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Царя на Дебилите се изтропал...