Излъга ли Ангелкова за броя на чуждите туристи в национален ефир?

4148
Излъга ли Ангелкова за броя на чуждите туристи в национален ефир?
Снимка: Министерство на туризма

Работим с официалните данни от Националния статистически институт (НСИ). За турист се брои всеки, които е реализирал поне една нощувка в място за настаняване – по стандарта на Световната туристическа организация и на Евростат. Базирайки се на тази методика, през периода януари-август 2018 година в България са дошли над 6,5 млн. чуждестранни туристи, което било 8% ръст. За сведение, ако броим само посещенията, с тези без нощувки, над 8 млн. чужди граждани са дошли в България за първите осем месеца на годината. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова във връзка с подозрения, че министерството преувеличава относно успехите на туризма ни. Ангелкова добави, че се работи по методика, която не е ясна на всеки и се оплака, че всеки тълкува данните както му е угодно.

Министърът на туриста заяви пред Нова телевизия, че се планира да се направи специално обучение за четене на данни - заедно със Световната туристическа организация. Тя каза и, че няма да си подаде оставката, каквито призиви вече има - от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА)

Рекордите в туризма – тайна статистика или стъкмистика?

За първите осем месеца на тази година общият брой на чуждестранните туристи, който са посетили България, е над 6 500 000. Това заяви ми...

На 17 октомври Actualno.com публикува материал точно относно статистиката за чуждестранните туристи, дошли в България. Точно по данни на НСИ (бел. ред. - гледа се т.нар. динамичен ред, екселска таблица) в периода януари-август 2017 година България е посетена от 5 270 763 чужди граждани - с цел почивка, екскурзия и по служебни причини т.е. командировка. Това е с 1,2 млн. по-малко, отколкото казва Ангелкова. Почти 8,5 млн. са чуждите граждани, които са дошли в България за периода януари-август тази година, ако включим и графата "други" от изчисленията на НСИ т.е. и хора, които са минали транзит, били са на гости или са дошли "по други причини" в страната ни – извън почивка, екскурзия или командировка.

Actualno.com изпрати въпроси до Министерството на туризма за изясняване на разликата – дали статистиката, която Ангелкова цитира, е изготвена с други данни, а не тези на НСИ и какви показатели влизат в тази статистика – отчитат ли се само хората, дошли с цел почивка, екскурзия и командировка или има включване и на минаващите транзит например. Сега Ангелкова разясни, че се броят само реализиралите поне една нощувка. Но по данни на НСИ само в графа "Реализирани нощувки и пренощували чужденци" излиза, че от началото на годината до края на август пренощувалите в България чужди граждани са 2 852 407.

"Не мисля, че трябва да се задълбаваме в аргументите на една организация, която има 80 членове туроператори, чиято основна дейност е в чужбина", добави министърът на туризма по темата "вярна статистика", визирайки АБТТА.

Ангелкова твърди и, че вторият ни най-голям туристически пазар през тази година бил от Гърция т.е. много туристи идват от южната ни съседка. Министърът не коментира с числа дали има завръщане на български туристи, които досега са предпочитали Гърция. Тя добави, че приходите в хазната за първите 8 месеца от туризъм са над 5,2 млрд. лева, което е над 10% повече на годишна база. Само за активния летен сезон приходите били над 3,7 млрд. лева.

6,4 млрд. лв. ни е донесъл международният туризъм за 2016 г.

Приходите за България от международен туризъм за 2016 г. са в размер на 6,4 млрд. лв., обяви министърът на туризма Николина Ангелкова. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика