Желязков: Български пощи може да си позволи да работи без печалба

4996
Желязков: Български пощи може да си позволи да работи без печалба
Снимка: БГНЕС

Вестникът трябва да пристига за време до седем часа, след отпечатването му до общо 3 500 дестинации по 18 национални и 110 регионални маршрута. Това коментира в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ министърът на транспорта в България Росен Желязков. Повод за изказването му е плановете на държавата Българкси пощи да поеме разпространението на печатните издания у нас. "Ще направим остойностяването и тогава ще предложим на издателите своята оферта да бъдем доставчици", обясни Желязков. По думите му, пазарът е динамичен и делът на печатните издания ще намалява.

"Тогава ние ще можем да извършим услугата, независимо от търсенето. Български пощи, като търговско дружество на държавата, може да си позволи да работи без печалба, само на себестойност", заяви транспортният министър. Той обобщи, че месечните възнаграждения на служителите в пощенските станции са пропорционални на минималната заплата и ще бъдат увеличени от догодина, заедно с нарастването й до 610 лева. Относно състояние и извършеното преструктуриране в БДЖ Росен Желязков посочи, че основната цел е безопасността на пътуващите. След това са удобството и бързината, за да се спести време.

С 20% поскъпват някои услуги на „Български пощи“

"Български пощи" вдигат с до 20% цените на някои от услугите си от утре. Промяната обхваща цените на кореспондентските пратки, печатни ...

Той посочи, че усилията през тази година са насочени към подмяна на подвижния състав. Стартирала е и обществена поръчка за закупуване на 40 нови вагона и за още толкова - в употреба на немските железници. Желязков припомни, че ще бъдат поръчани нови 10 локомотива, за което вече има осигурен капиталов ресурс, също толкова шинобуса (малки влакове подходящи за метро транспорт), както и ще се осъществи тотално обновяване на личния парк. Транспортният министър увери служителите на БДЖ, че при преструктурирането на дружеството няма да има съкращения на персонал.

В момента собствените приходи на организацията възлизат на 59 000 000 лева. Около 4 млрд лева са похарчени за железопътна инфраструктура и подвижен състав у нас през последните два програмни периода и предстои да бъдат инвестирани още толкова. Росен Желязков обеща, че до края на този програмен период между София и Бургас ще започне да функционира изцяло нов железопътен път. "Целта ни е направа на подлези и надлези, с които скоростта да не се ограничава при пресечените терени", обясни министърът.

Накратко Желязков коментира и ситуацията с проблема с въвеждане в експлоатация на мобилния пакет, предложен от френския президент Еманюел Макрон. "Тук има четири основни теми - връщането на камиона и на водача в съответната страна, забраната да се ползва седмичната почивка в кабината и прилагането на директивата, от гледна точка увеличаване на разходите за персонала. Няма да отстъпим на пълното отпадане на връщането на камиона и водача, което трябва да бъде доброволно. Шофьорът ще може с декларация да каже къде иска да ползва почивката си. Готови сме да отидем дори на съд, ако е необходимо, за да защитим позицията си. На въпрос, зададем от водещия Георги Любенов какво ще се случи, ако България не успее да предоговори и да устои мнението си, транспортният министър бе категоричен, че "няма ако, ние трябва да предоговорим връщането на камиона и водача".

Желязков изрази и мнението си по казуса, предизвикал множество коментари и шеговити реакции у българите, относно системата за наблюдение в учебните коли. "Важно е реално да се провежда обучение и самият изпит трябва да бъде направен, без да има манипулация от когото и да е. Затова в момента се тества системата, която да установи дали обучаемият и обучителят наистина са в колата във времето за обучение. Целта е да се установи, че двамата в началото на часа са в автомобила, след което се проследява маршрутът и накрая се отчита часът на приключване на обучението. Защото е имало случаи, в които се вижда, че протоколът за проведените часове е написан в последния ден от курса", заяви Росен Желязков.

Борисов: Само "Български пощи" ще разпространяват печатни издания в страната (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов предложи на кабинета да забрани на частни фирми да се занимават с разпространението на печата на територията в ...

По повод въвеждане на 5G мрежите от мобилните оператори пък той обясни, че това е мрежа, позволяваща много устройства да работят едновременно без никакво забавяне. "Това е бъдещето. Ще дойде време, в което дори бурканчетата за храни ще бъдат свързани с интернет и ще съобщават за липсата на продукт. В момента мрежата изпреварва нуждата", каза Росен Желязков. Той увери, че 5G предавателите няма да бъдат по-вредни за хората животните и околната среда, а напротив - ще работят на по-ниски честоти и с по-малко лъчение на базовите станции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика