X
 
 

Журналистка блокира поръчки над 878 млн. лева, но не подава оферти

4535 3
photo of Журналистка блокира поръчки над 878 млн. лева, но не подава оферти
Снимка: iStock/Guliver
Петте поръчки на стойност над 878 млн. лв., които бяха блокирани за няколко месеца от хасковската журналистка Росица Кирева, са вече в ход. Справка в протоколите на съответните възложители сочи, че фирмата й „Рос БГ“ ЕООД не е участвала в нито една от тях.

Три от спрените процедури чрез едноличната й фирма, регистрирана в бургаски апартамент, са обявени от Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). Общата им стойност е 727 406 701 лв. без ДДС (или 872 888 041 лв. с ДДС). Другите две са на община Велинград.

За 4 години "Трейс груп" е спечелила обществени поръчки за 63 млн. лв. в София

След катастрофата край Своге Столичната община поиска от Пътната агенция да инспектира асфалтовите бази, които снабдяват строителните ф...

„Рос БГ“ ЕООД е учредено през януари месец с 1000 лева капитал и е активирано два месеца след това. Активността му се състои в блокиране на значими за обществото поръчки и най-вече огромни по мащаб, респ. по финансов ресурс.

Дружеството на журналистката, доскоро главен редактор на „Дарик“ в Хасково, сложи ръка първо на процедурата за проектиране и строителство на Централна гара София и ж.п. участък Централна гара София – Волуяк. С жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) я спира на 15 март, като тя и дотогава е спирана от други фирми. А поръчката е с прогнозна стойност 170,5 млн. лв. без ДДС.

След рестартирането й, когато са отворени офертите, е видно, че сред кандидатите отсъства „основният претендент“, който я обжалва. Участници в процедурата са четирима: „Терна“ АД – София; „ЗГОП България“ ДЗЗД (с участници „Тодини България“ ООД и СД „СГОП“); „ВДХ“ АД; Консорциум „Комса-Тракция“ – Испания (с участници „Комса“ ЕАД и „Тракция ПРК и И“ С.А.).

На 11 април Кирева подава жалба срещу поръчка на община Велинград за реконструкция на общински пътища на стойност 2 611 569 лв. КЗК отказва да образува производство през май месец, но забавянето е факт. Протоколите за отваряне на оферти са публикувани на 30 август и „Рос БГ“ не е сред кандидатите.

Няколко дни по-късно друга поръчка на Велинград е спряна –за реконструкция на улици. Тя е с прогнозна стойност 1 828 048 лв. и КЗК обявява за незаконно решението за нейното откриване. Поръчката прекратена и и е наново обявена през август месец.

Мотаем се за готови пари от ЕС за селско стопанство, чист въздух и морско дело

До края на сегашния програмен период (2014 - 2020 година) остават по-малко от две години, но България не може да се похвали с отличен р...

На 21 май „Рос БГ“ подава жалба срещу друга поръчка на НКЖИ – на стойност 361 482 526 лв. без ДДС за модернизация на железопътен участък Костенец – Септември.

След разблокирането и отварянето на офертите за ЖП-участъка жалбоподателят пак не е кандидатствал. Оферти са подали ДЗЗД "Железници Костенец – Септември", Консорциум "Булрейл 2019", „Терна“ АД, ДЗЗД "ЖП Костенец – Септември", консорциум "Интоса КС" и ДЗЗД "Костенец – Септември 2018". От българска страна в консорциумите влизат големи компании като "Трейс холдинг", "Главболгарстрой", "Автомагистрали Черно Море", а сред чуждестранните кандидати има португалски, испански и гръцки фирми.

На 12 юни пред КЗК е „маркирана“ трета железопътна поръчка с прогнозна стойност 195 424 175 лв. без ДДС. Тя е за проектиране и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации по ЖП-линията Пловдив – Бургас.

Когато след време я разблокират се оказва, че три консорциума са подали оферти за нея: „ААА Сдружение“ (с участници „Алстом Транспорт“ Румъния, „Алстом Транспорте“ Испания и „Ат Инженеринг 2000“ ООД); консорциум „ТКП Пловдив – Бургас“ (с участници „КАПШ КармерКом АГ“ и „Принтек България“ ЕАД); консорциум „Плобур“ (с участници „Джи пи Груп“ АД, „Мармет“ АД, „Бомбардие Транспортейшън Итали“ АД и „Бомбардие Транспортейшън Полска“ ООД).

Въпреки че, с изключение на една, всички жалби на „Рос БГ“ са отхвърлени, а и очевидното нежелание на дружеството да ги спечели, то продължава да атакува поръчки.

АПИ стартира обществените поръчки за платното за София на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществените поръчки за определяне на изпълнител за проектиране и строителство на п...

Последно обжалвана – през август месец, е процедура на община Ямбол на стойност 5 592 574 лв. без ДДС. Тя е за периодични доставки на хранителни продукти в детски градини, детски ясли, детска кухня, Дневен център за деца и младежи с увреждания, Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, Център за настаняване от семеен тип за деца с увреждания, Центрове за настаняване от семеен тип за младежи с увреждания, Защитено жилище за лица с умствена изостаналост, Дом за стари хора и Домашен социален патронаж. Дружеството на Кирева не е подало оферта пред община Ямбол.

Нея обаче „Рос БГ“ не е могла и да спре, заради влезлите отскоро в сила промени в Закона за обществени поръчки, според които се иска жалбоподателят да обоснове заинтересоваността си. Тя не само, че не е доказала качеството си на „заинтересовано лице“, но не е платила и нужната такса от 4500 лева за започване на производство.

Интересно е, че за големите блокирани поръчки таксите, въпреки че не са никак скромни за начинаеща фирма, са били внесени в КЗК. А също и за обжалване пред Върховния административен съд.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  цацата! вредителство со опсобенно вредни зоа общиството последици!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Супер, може да се изчака още някое блокиране, ...да се закръгли сумата на 1 млрд. и ДАНС/Прокуратурата да се сетят да я разследват...страхотен бизнес,жалко че в Германия условията не го допускат...
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  На „дебелата" в България се гледа като на „нещо" лишено от сексапил.Ако искаш да отслабнеш и търсиш начин как да спреш похапването- това определено е за теб- няма диети,няма хапчета ,няма досадни упражнения bit.ly/2p1tJi2
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 20 март

Овен Тази сряда не сте длъжни да следвате ничии препоръки. Колко и голям да е авторитета на човека, вие най-добре знаете как да постъп...

Последно в Актуално