X
 
 

Журналистка блокира поръчки над 878 млн. лева, но не подава оферти

3770 3
photo of Журналистка блокира поръчки над 878 млн. лева, но не подава оферти
Снимка: iStock/Guliver
Петте поръчки на стойност над 878 млн. лв., които бяха блокирани за няколко месеца от хасковската журналистка Росица Кирева, са вече в ход. Справка в протоколите на съответните възложители сочи, че фирмата й „Рос БГ“ ЕООД не е участвала в нито една от тях.

Три от спрените процедури чрез едноличната й фирма, регистрирана в бургаски апартамент, са обявени от Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). Общата им стойност е 727 406 701 лв. без ДДС (или 872 888 041 лв. с ДДС). Другите две са на община Велинград.

„Рос БГ“ ЕООД е учредено през януари месец с 1000 лева капитал и е активирано два месеца след това. Активността му се състои в блокиране на значими за обществото поръчки и най-вече огромни по мащаб, респ. по финансов ресурс.

За 4 години "Трейс груп" е спечелила обществени поръчки за 63 млн. лв. в София

След катастрофата край Своге Столичната община поиска от Пътната агенция да инспектира асфалтовите бази, които снабдяват строителните ф...

Дружеството на журналистката, доскоро главен редактор на „Дарик“ в Хасково, сложи ръка първо на процедурата за проектиране и строителство на Централна гара София и ж.п. участък Централна гара София – Волуяк. С жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) я спира на 15 март, като тя и дотогава е спирана от други фирми. А поръчката е с прогнозна стойност 170,5 млн. лв. без ДДС.

След рестартирането й, когато са отворени офертите, е видно, че сред кандидатите отсъства „основният претендент“, който я обжалва. Участници в процедурата са четирима: „Терна“ АД – София; „ЗГОП България“ ДЗЗД (с участници „Тодини България“ ООД и СД „СГОП“); „ВДХ“ АД; Консорциум „Комса-Тракция“ – Испания (с участници „Комса“ ЕАД и „Тракция ПРК и И“ С.А.).

На 11 април Кирева подава жалба срещу поръчка на община Велинград за реконструкция на общински пътища на стойност 2 611 569 лв. КЗК отказва да образува производство през май месец, но забавянето е факт. Протоколите за отваряне на оферти са публикувани на 30 август и „Рос БГ“ не е сред кандидатите.

Няколко дни по-късно друга поръчка на Велинград е спряна –за реконструкция на улици. Тя е с прогнозна стойност 1 828 048 лв. и КЗК обявява за незаконно решението за нейното откриване. Поръчката прекратена и и е наново обявена през август месец.

Мотаем се за готови пари от ЕС за селско стопанство, чист въздух и морско дело

До края на сегашния програмен период (2014 - 2020 година) остават по-малко от две години, но България не може да се похвали с отличен р...

На 21 май „Рос БГ“ подава жалба срещу друга поръчка на НКЖИ – на стойност 361 482 526 лв. без ДДС за модернизация на железопътен участък Костенец – Септември.

След разблокирането и отварянето на офертите за ЖП-участъка жалбоподателят пак не е кандидатствал. Оферти са подали ДЗЗД "Железници Костенец – Септември", Консорциум "Булрейл 2019", „Терна“ АД, ДЗЗД "ЖП Костенец – Септември", консорциум "Интоса КС" и ДЗЗД "Костенец – Септември 2018". От българска страна в консорциумите влизат големи компании като "Трейс холдинг", "Главболгарстрой", "Автомагистрали Черно Море", а сред чуждестранните кандидати има португалски, испански и гръцки фирми.

На 12 юни пред КЗК е „маркирана“ трета железопътна поръчка с прогнозна стойност 195 424 175 лв. без ДДС. Тя е за проектиране и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации по ЖП-линията Пловдив – Бургас.

Когато след време я разблокират се оказва, че три консорциума са подали оферти за нея: „ААА Сдружение“ (с участници „Алстом Транспорт“ Румъния, „Алстом Транспорте“ Испания и „Ат Инженеринг 2000“ ООД); консорциум „ТКП Пловдив – Бургас“ (с участници „КАПШ КармерКом АГ“ и „Принтек България“ ЕАД); консорциум „Плобур“ (с участници „Джи пи Груп“ АД, „Мармет“ АД, „Бомбардие Транспортейшън Итали“ АД и „Бомбардие Транспортейшън Полска“ ООД).

АПИ стартира обществените поръчки за платното за София на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществените поръчки за определяне на изпълнител за проектиране и строителство на п...

Въпреки че, с изключение на една, всички жалби на „Рос БГ“ са отхвърлени, а и очевидното нежелание на дружеството да ги спечели, то продължава да атакува поръчки.

Последно обжалвана – през август месец, е процедура на община Ямбол на стойност 5 592 574 лв. без ДДС. Тя е за периодични доставки на хранителни продукти в детски градини, детски ясли, детска кухня, Дневен център за деца и младежи с увреждания, Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, Център за настаняване от семеен тип за деца с увреждания, Центрове за настаняване от семеен тип за младежи с увреждания, Защитено жилище за лица с умствена изостаналост, Дом за стари хора и Домашен социален патронаж. Дружеството на Кирева не е подало оферта пред община Ямбол.

Нея обаче „Рос БГ“ не е могла и да спре, заради влезлите отскоро в сила промени в Закона за обществени поръчки, според които се иска жалбоподателят да обоснове заинтересоваността си. Тя не само, че не е доказала качеството си на „заинтересовано лице“, но не е платила и нужната такса от 4500 лева за започване на производство.

Интересно е, че за големите блокирани поръчки таксите, въпреки че не са никак скромни за начинаеща фирма, са били внесени в КЗК. А също и за обжалване пред Върховния административен съд.

Actualno.com

Етикети:

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  цацата! вредителство со опсобенно вредни зоа общиството последици!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Супер, може да се изчака още някое блокиране, ...да се закръгли сумата на 1 млрд. и ДАНС/Прокуратурата да се сетят да я разследват...страхотен бизнес,жалко че в Германия условията не го допускат...
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  На „дебелата" в България се гледа като на „нещо" лишено от сексапил.Ако искаш да отслабнеш и търсиш начин как да спреш похапването- това определено е за теб- няма диети,няма хапчета ,няма досадни упражнения bit.ly/2p1tJi2
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Падна фасадата на мол в центъра на Благо...

Вятърът събори цяла стена на МОЛ Ларго в идеалния център на Благоевград. Паднала е цялата метална обшивка на източната страна на сград...

missing image
Дневен хороскоп за 25 септември

Овен Този вторник бъдете внимателни на пътя. Най-добре избягвайте дейности, свързани с режещи предмети и бъдете внимателни през деня. ...